Donald Spoto: Sininen enkeli Marlene Dietrich

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Elämäkerta salaperäisen sensuellista ja viettelevästä Dietrichistä on  välillä melko korutonta kerrottavaa. Esimerkiksi hänen lapsuudestaan ei aiemmin liene paljon kerrottu ja nuoruus villissä ja vapaassa Berliinissä 1920-luvulla toi hänet yleiseen tietoisuuteen.

Spoto tuo tapansa mukaan esille tarkkojen elokuva- ja lauluansioiden lisäksi myös runsaasti juoruja sekä makuuhuoneuutisia Hollywoodista. Ei liene uutta kellekään, että leidi oli bi-seksuaali, jolla oli runsaasti sekä mies- että naispuolisia suhteita. Kerrotaan, että hän ei koskaan ollut yksin tai yksinäinen. Hänellä oli aina suhde menossa jonkun tunnetun mies- tai naisjulkkiksen kanssa.

Komean elokuvauran lisäksi Dietrich kunnostautui palaamalla Eurooppaan amerikkalaisjoukkojen mukana sotilaiden viihdyttäjänä, kuten moni muukin tuolloinen suuruus. Tästä hän muuten sai myös hienon tunnustuksen myöhemmin…

Ura ei kuitenkaan enää kestänyt värielokuvissa – hän oli parhaimmillaan musta-valkofilmeissä ja tietyssä valaistuksessa, jota on mahdoton jäljitellä. Ura hiipui siis hiljalleen, mutta vielä vuonna 1978 hän esiintyi Suuri Gigolo –elokuvassa erään toisen tyyli-ikonin, David Bowien kanssa.

Kirja on hieno kunnianosoitus koko maailman tuntemalle tähdelle, jota on ollut mahdoton jäljitellä. Elokuvista kerrotaan lähes yhtä paljon kuin hänen yksityiselämästäänkin, juoruilu kun on kirjan tekijän tapana kaikissa elämäkerroissa… Kirjassa on hyvä lähdekirjallisuusluettelo, mutta esim. filmo- ja diskografia puuttuu – ikävä kyllä. Silti tämä puolustaa paikkaansa jokaisen elokuvaharrastajan kirjahyllyssä. Sininen enkeli ei unohdu koskaan ja kirja on muutenkin mielenkiintoista luettavaa!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Tässä kyljessä voisin mainostaa Axel Madsenin suomennettua elämäkertaa Coco Chanelista, josta en laiskuuttani jaksanut kirjoittaa kokonaista vinkkiä.

    Naiset olivat toistensa aikalaisia ja liikkuivat välillä samoissa piireissä. Myös Coco oli hyvin erikoinen ja itsenäinen, ja teki mitä halusi. Irjan vinkin perusteella vaikuttaa siltä, että jos pitää Marlenesta, pitää myös Cocosta. Siksi Sininen enkeli taitaakin mennä minunkin lukulistalleni…

  2. Minulla on jo varauksessa puolestaan Cocon elämäkerta – sattuipa kohdallensa ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...