Katariina Romppainen: Sori vaan, se on totuus

Sori vaan se on totuus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Katariina Romppaisen Sori vaan, se on totuus -romaani kertoo seitsemäsluokkalaisesta Senjasta, joka on juuri aloittanut uudessa koulussa. Senja on saanut koulusta jo uusia ystäviä, mutta huonomaineinen asuinalue ja siivoojana työskentelevä yksinhuoltajaäiti hävettävät Senjaa sen verran, että tämä päätyy värittämään hieman totuutta omasta taustastaan. Tästähän tietysti seuraa jos jonkinlaisia ongelmia ystävyyssuhteisiin. Lisäksi Senja on katkera siitä, että äiti ei suostu kertomaan hänelle mitään tämän isänpuolen suvusta, eikä Senja ole koskaan nähnyt isäänsä.

Yllättäen kaikki kuitenkin muuttuu, kun Senjan äiti ilmoittaa lähtevänsä joksikin aikaa Norjaan töihin rahaa tienatakseen. Senja puolestaan saa kuulla muuttavansa isän puolen sukulaistensa luo. Ensin kaikki vaikuttaakin erinomaiselta, kun köyhyyteen ja sukulaisettomuuteen tottunut Senja saa isovanhemmiltaan runsaasti huomiota, eikä rahoissakaan tarvitse enää pihistellä, mutta lopulta Senja joutuu huomaamaan, etteivät asiat olekaan ihan niin yksiselitteisiä kun hän on luullut.

Sori vaan, se on on totuus on raikas kertomus vähävaraisemman nuoren elämästä maailmassa, jossa shoppailu ja uusimmat tekniset vempaimet ovat kaveripiirille arkipäivää. Lisäväriä tarinaan tuo isättömyyden käsittely, sekä valheen ja totuuden tarkastelu eri tasoilla. Onko nuoren valehtelu aina väärin, jos taas aikuinen voi hyvästä syystä jättää totuuden kertomatta? Onko parempi valehdella kuin loukata, vai onko totuus aina itseisarvo?

Vakavista teemoistaan huolimatta Sori vaan, se on totuus ei ole raskaslukuinen tai synkkä kirja, vaan onnistuu säilyttämään helppolukuisuutensa ja viihdyttävyytensä koko tarinan ajan. Tätä kirjaa voisi suositella vaikkapa koululuokankin yhteiseksi lukukirjaksi, ja siitä viriäisi varmasti mielenkiintoista keskustelua.

Salla P.

Olen kolmikymppinen kirjafani, joka lukee sekä työn puolesta että huvikseen. Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen, enkä hyljeksi mitään kirjallisuuden genreä. Työssä luen paljon nuortenkirjoja, mikä heijastuu tänne kirjavinkkeihinkin. Lisäksi olen entisessä elämässäni työskennellyt historian parissa, joten sitäkin aihepiiriä tulee seurailtua edelleen aktiivisesti. Kaunokirjallisuuden ohella pidän erityisesti ruoka-, ja urheilukirjoista, ja puutarha-aiheiset kirjatkin ovat viime vuosina hiipineet vaivihkaa kirjahyllyyni. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...