Jukka Vieno: Stockan kulma

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Saadessani käsiini Jukka Vienon järkälemäisen runokokoelman en ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä kirjailijasta. En myöskään ole kovinkaan tottunut saati innokas runojen lukija. Mutta jo ensi sivuilla kolahti:

”Kaikkein parasta on kun on / surullinen / ilman mitään syytä”

Lähes 400-sivuinen kokoelma jakautuu 13 kokonaisuuteen, joissa Jukka Vieno liikkuu välillä lapsuutensa Pohjanmaalla ja kesämökillä järven rannalla. Toisaalta ollaan Helsingissä, keski-ikäisenä, rakkaudennälkäisenä, himokkaana ja turhautuneena. Ilmaisun kirjo vaihtelee muutaman sanan mittaisista aforistisista riveistä laveampaan mitoista vapaaseen proosarunoon. Myös kielen tyyli ja sävyt ovat kokoelman eri osissa hyvin erilaisia.

Parhaimmillaan Vieno on ilman muuta juuri lyhyissä luontokuvissaan Pohjanmaalta, joihin suodattuu mukaan sopiva annos kaipuuta ja apeutta. Herkkä ja hauras ilmaisu sopii Jukka Vienolle. Sen sijaan Helsingin sielun- ja ruumiinmaisemiin sijoittuvat osuudet suorasukaisine karkeuksineen eivät ainakaan minulle maistuneet lainkaan samalla tavalla.

Kokonaisuutena Stockan kulma on hyvin lukemista kestävä teos, jonka parhaita paloja jaksaa makustella pitkään. Monipuolisuus on vahvuus. Suosittelen.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...