Annukka Salama: Sulamispiste

Sulamispisteen kannessa on kaksi luistinta, joiden sateenkaariväriset nauhat muodostavat sydämen. Taustalla on jään pintaa, johon piirtyy kahden suutelevan ihmisen päiden varjo.

Pakko on myöntää, että TikTokista tuttu queer lätkäromanssi ei noin lähtökohtaisesti kuulosta ihan omimmalta kirjallisuudelta minulle, mutta kun kirjoittajana on Annukka Salama, aihe alkaakin kummasti kiinnostaa. Sulamispiste muistuttaa paljon Salaman edellistä Asioita joista en tiennyt pitäväni -kirjaa, mutta sehän sopii, sillä se oli mitä mainioin romanssisatu.

Satuosastolle Sulamispistekin putoaa. Vai miltä kuulostaa kirjan lähtöasetelma, jossa ampumahiihtoa harrastava teini Oliver on hiihtolenkkien sijasta harjoitellut vuosikausia yksin salaa jääkiekkoa. Kun Oliverin kiekonkäsittelytaidot käyvät ilmi, seurauksena on kutsu Tampereelle jääkiekkomaajoukkueen sisäoppilaitokseen ja kokelaan paikka maajoukkueessa. Oliverin äiti ei missään nimessä haluaisi päästää poikaansa jääkiekon maailmaan, mutta Oliver karkaa salaa ja aloittaa unelmaelämänsä jääkiekon maailmassa.

Kiekkomaailmassa tunteita kuumentaa NHL:n ykkösvaraukseksi povattu Niklas Gauffin, ruotsinsuomalainen tähtikiekkoilija, joka vaihtaa Tre Kronor -paidan leijonapaitaan ja tulee Oliverin kämppikseksi. Kilpailuasetelma Oliverin ja Niklaksen välillä kuumenee tuliseksi, etenkin kun poikien välillä kytee selvästi muutakin kuin kilpailuhenkeä.

Lätkä ja kuuma homoromantiikka eivät ole ihan se ilmeisin mieleentuleva kombo, mutta eipä tällä kirjalla kyllä muutenkaan – onneksi – ole mitään tekemistä perustoksisen lätkämachokulttuurin kanssa. Juniorimaajoukkueen kapteeni ja sisäoppilaitoksen kanaemo Häikkä on kova feministi (suosikkivuodenaika? ”Fall of patriarchy”) ja muutenkin aivan ihana ja esimerkillistä miehen mallia. Team Häikkä, ehdottomasti! Kuten sanottua: Sulamispiste on ihastuttava satu siitä, millaista lätkäkulttuuri voisi olla.

Olen pitänyt kovasti Salaman tavasta kirjoittaa, eikä Sulamispistekään ole poikkeus. Ahmin kirjan kertaistumalta, teksti soljuu sujuvasti ja vauhdikkaasti, ja käänteitä piisaa pitämään mielenkiinnon tiukasti kirjassa. Sulamispiste on ihanan tunteikas, sopivasti kuuma ja myös hauska. Suurensuuria yllätyksiä ei ole luvassa, mutta tämä onkin genre, jossa lukijat epäilemättä tietävät tarkkaan, mitä haluavat saada, ja sen Salama toimittaa kerrassaan näppärässä paketissa. Joillekin käänteille saatoin hieman pyöritellä silmiäni, mutta kun överisäädin on käännetty yhteentoista, sellainen kuuluu asiaan.

Kirjaan on lisätty mustavalkoista sarjakuvatyylistä kuvitusta. Kuvituksen on tehnyt Satu Ovaskainen, itseoppinut kuvittaja, joka sai paikan tekemällä fanikuvituksia Salaman aikaisempiin kirjoihin. Mangatyylinen kuvitus toimii; sen tarpeellisuudesta voi sitten olla monta mieltä. Annukka Salama on kirjailijana joka tapauksessa erinomaisessa tuloskunnossa: Ripley : Nopea yhteys, Asioita josta en tiennyt pitäväni ja Sulamispiste ovat melkoinen hattutemppu.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 325 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!