Guzel Jahina: Suleika avaa silmänsä

Suleika avaa silmänsä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vallankumous Venäjällä, synnytetään Neuvostoliittoa.

Tuhannen kulakkia kyyditään härkävaunuissa Siperiaan. Junamatka kestää puolen vuotta – viimeisellä jokitaipaleella pitkin Jeniseitä proomu uppoaa ja lopulta perille pääsee vain kolmisenkymmentä junamatkan aloittanutta. Perillä ei ole mitään, pelkkää taigaa ja urmaa. Kaikki on aloitettava alusta, ensimmäinen talvi eletään maakuopassa.

Selviytyneiden joukossa on Suleika, nainen jonka aviomiehen komendantti Ignatov surmasi vaimon silmien edessä. Jokin rakkauden kaltainen hunajointi syntyy heidän välillään. Suleika synnyttää Asutuksessa pojan, jonka isä tapettu Murtaz on. Kylä kehittyy pakkotyöllä ja monen alan osaajilla.

16 vuoden kyläelämän jälkeen kirjoitetaan vuosiluvuksi 1946 – lukija joutuu hyvästelemään Semrukiksi nimetyn kylän ja karkaamaan Suleikan pojan Jusufin mukana maailmalle. Jätetään kylä elämään uuden pomon, entisen rikollisen Gorolevin kynsiin ja jäädään miettimään, kuinka Suleika raskaasta pojanmenetyksestä tointuu. Se on romaanilukijan osa usein, ellei aina, ainakin kunnon romaanin loputtua: jälkipuinti.

Moskovalaiskirjailija, tataarijuuret omaava elokuvantekijä Guzel Jahina, syntynyt 1977, on kirjoittanut monitapahtumaisen romaanin aiheesta, jossa karuutta riittää. Kirjan kautta pääsemme näkemään miten käytännössä väkivallan kautta maanomistus siirtyy suurmaaomistajilta, kulakeilta, valtiolle. Ja senkin ettei uusista omistajista, uusista toimijoista, ole sosialisoidun omaisuuden hoitajiksi, sosialismin toteuttajiksi: pääasiaksi muodostuu arvovaltataistelu, jossa alempiarvoisen sana ei paina, jos ei niin henkikään. Vääryys vallitsee heti kohta.

Mielenkiintoinen kertomus epäonnistuneesta aatteenkokeilusta, jonka hinta on vieläkin maksussa.

Tarina on kiehtova robinsonadi, jossa melkein onnistuttiin kehittämään toimiva kylä maan piirin äärireunalle Siperiaan: Krasnojarskin piirikunta. Pohjois-Jenisein piiri. Semrukin työasutus Angaralla. Etsikää kartalta, jos kiinnostaa!

Ja ennen kaikkea lukekaa kiehtova kirja alkukantaisesta elämästä, jossa väkivaltaisten ihmisten joukossa on myös erittäin sivistyneitä ja taitavia ihmisiä.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...