Jean Hegland: Suojaan metsän siimekseen

Kansi: Suojaan metsän siimekseen

Osta kirja itsellesi

Sisarukset Nell ja Eva asuvat vanhempiensa kanssa hieman eristyksissä, syvällä metsän siimeksessä. Kun yhteiskunta siellä jossain ympärillä hitaasti murentuu, ei muutosta melkein edes tajua. Kohtalon oikusta sisarukset jäävät orvoiksi, ja joutuvat kahdestaan kohtaamaan sen käsittämättömän tosiasian, ettei sellaisia asioita kuin lääkäriä, Harvardia tai balettiryhmiä ole enää olemassa.

Luonto puskee läpi sivistyksen ohueen kerrokseen rapisseista rakosista Nellin ja Evan elämään. Katto vuotaa, sähkögeneraattorista loppuu bensiini. Nell yrittää pärjätä lukemalla tietosanakirjaa, johon on koottu kaikki ihmiskunnan tietämys. Luonto on kuitenkin lopulta se turvallinen ja vastaanottavainen kumppani, joka ruokkii ja piilottaa sisarukset syliinsä.

Toimikoon tälle kirjalle suosituksena jo se, että se on onnistunut kaihertamaan mieltäni kaikki ne noin kymmenen vuotta, jotka edellisestä lukukerrasta ovat kuluneet. Kaikkien näkemieni ja lukemieni ihmiskunnan tuhon kuvausten joukosta se erottuu selvästi positiivisena ja toiveikkaana. Maailman lopusta — sellaisena kuin sen tänään tunnemme — olisi mahdollista selvitä. Liittoutumalla keskenään ja ympäristönsä kanssa hmiskunta pärjäsi hyvin pitkään ilman sähköä, juoksevaa vettä ja teollisia elintarvikkeita.

Kommentti

  1. Minulle kävi juuri samalla lailla, eli sen kymmenisen vuotta on tuo kirja pysynyt mielessä, jossain salalokeroissa ja tullut aina vain ajankohtaisemmaksi.
    Olisi hieno juttu, jos Suomessa alkaisi ilmaantua yhä enemmän paikkoja, joissa ihmiset elelevät yht.kunnan ulkopuolella ja opettelevat ottamaan luonnosta voimaa ja ruokaa.
    Se vaatisi niiden hyväosaisten, joilla on perintömökkejä ja /tai mummontaloja, halua jakaa ne osattomien kanssa, niin että niilläkin, jotka elävät köyhyydessä, olisi varaa ja mahdollisuus, esim. jos on sairauksia ym siirtyä asustelemaan lähemmäs luontoa, niin halutessaan.
    Tarvetta ja halua siihen kyllä löytyy monilta, mutta monet juuri vähänkin vaihtoehtoisemmin ja omalla tyylillään eläneet, ovat saanet lähtöpassit suvuistaan, joutuneet usein väkivallan kohteiksi ja/tai perinnöttömiksi. Siksi sitä apua luonnon lähellä elämisen mahdollistamiseen tarvitaan.
    Kirjan idea on loistava, joten taidampa katsoa onko kirjailijasta lisää tietoa jossain, uusia kirjoja mahdollisesti. Ja huom. en pidä kirjaa arvossa niinkään sen kirjallisten arvojen takia, vaan sisällön ja vaikutuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.