Nevil Shute: Viimeisellä rannalla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämän kirjan alkuasetelma on perin lohduton: pohjoinen pallonpuolisko on ydinsodan jäljiltä täysin autioitunut. Australiaan säteilytuulet ovat kuitenkin vasta tulossa, joten vielä on toivoa, että ne eivät tulisikaan. Aikaa on muutama kuukausi, ja näitä viimeisiä hetkiä Shute kuvaa kirjassaan pienen ihmisjoukon osalta tunteikkaasti.

Viimeisellä rannalla on raskasta luettavaa. Toivonpilkahdus paremmasta huomisesta saa kuitenkin lukemaan kirjan loppuun asti: selviytyjät kuulevat morsekoodia jostain pohjoisesta – voisiko jossain joku olla sittenkin elossa?

Tämä kirja tunnetaan varmaan paremmin Sir Elwoodin hiljaisten värien kappaleena. Pari elokuvaakin tästä on, joista ainakin tuoreempi on oikein kelvollinen. Kirja on kuitenkin paras tulkinta aiheesta ja oivallinen kannanotto ydinsotaa vastaan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Viimeisellä Rannalla on kaikkea. Se on kauhistuttava ja ahdistava, surullinen mutta äärettömän romanttinen ja kaunis.
    Tarina ihmiskunnan viimeistenkin jäsenten tulossa olevasta tuhosta on kertakaikkiaan synkeä ja lohduton, mutta tapa jolla Shute kuvaa käsittelemiensä henkilöiden persoonia, heidän keskinäisiä suhteitaan ja heidän suhtautumistaan horisontissa vaanivaan väistämättömään, on hienostunut ja herkkä.
    Nevil Shuten eräs keskeisiä viestejä tällä romaanilla oli havahduttaa ydinasevaltojen johtajat käsittämään miten karmivat seuraukset ydinsodalla on. Shuten sanoman voima ei ole kuvauksissa ydinsodan yksityiskohdista, ohjuksineen, pommikoneineen ja sienipilvineen, vaan hänen voimansa on nuori onnellinen lapsiperhe ja heidän ystävänsä joiden idyllinen arki on hiljalleen vaihtumassa kuolon uneen. Sukellusveneen kapteeni jonka vaimo ja lapset menehtyivät heidän kodissaan sodan seurauksena, tämän itsensä ollessa rintamalla, ja selvitessä sodan yli vahingoittumattomana.
    Viimeisellä Rannalla on maailmanlopun dystopia, mutta myös romanttinen rakkausdraama.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...