Mauri Kunnas: Suomalaiset tarinat : kaksi klassikkotarinaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen suositumipiin lastenkirjailijoihin kuuluva Mauri Kunnas tunnetaan paitsi omista alkuperäisistä tarinoistaan myös monista klassikkotarinoiden uudelleensovituksistaan. Näissä klassikoiden tuonneissa pikkuväen saataville hän on aivan yliveto. Suomalaisissa tarinoissa on saatu samoihin kansiin kaksi keskeistä kotimaisen kirjallisuuden merkkipaalua.

Koirien Kalevala julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1992. Siinä Kunnas laittaa mutkat suoriksi kansalliseepoksestamme ja keskittyy välittämään muinaistarustoamme eteenpäin. Huimassa seikkailussa päähuomio on Sammon tarussa. Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen kumppaneineen käyvät sotaretkelle inhottavan Pohjan Akan hoviin. Runomitta on jätetty pois: Kunnaksen teksti on vauhdikasta suorasanaista proosaa. Kalevalan hankalimpia kulmia on hieman pyöristetty lapsekkaampaan makuun, ja esimerkiksi Kullervon tarina on jätetty kokonaan pois (mikä lieneekin vain järkevää – lastenkirjasta kun on kyse). Aikuista lukijaa Koirien Kalevalassa hellitään lukuisilla nerokkailla koiramaisilla pastisseilla Akseli Gallén-Kallelan kansallisromanttisista taideteoksista.

Seitsemässä koiraveljeksessä (julkaistu 2002) Kunnas on puolestaan pyrkinyt säilyttämään mahdollisimman paljon Aleksis Kiven kielestä. Tietty kielen kulmikkuus lyö kättä herkullisten vanhanaikaisten ilmaisujen kanssa. Kuvitus on kauttaaltaan laatutyötä niin isoissa maisemakuvissa kuin hurjissa toimintakohtauksissakin. Kunnaksen ja Kiven huumorit täydentävät toisiaan saumattomasti. Kunnas kertoo koko Seitsemän veljeksen toki tiivistäen, mutta mitään olennaista ei oikeastaan jää pois. Jopa veljesten juopottelu- ja tappelukohtaukset kuvataan kuten kirjassa, sen enempää silottelematta.

Molemmissa teoksissa näkyy päällimmäisenä Kunnaksen valtava kunnioitus alkuteoksia kohtaan. Se onkin toiminut oivana innoittajana kirjoihin: sekä Koirien Kalevala että varsinkin Seitsemän koiraveljestä ovat jopa Kunnaksen asteikolla huikean hyviä lastenkirjoja. Kätevästi yksissä kansissa Suomalaiset tarinat on mielestäni lähes välttämätön osa jokaisen suomalaislapsen kirjahyllyä!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 860 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...