Julius Krohn: Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus

Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tehtiin sitä tutkimusta ennenkin. Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus perustuu Julius Krohnin vuonna 1887 pitämään luentosarjaan, jonka Krohnin poika Kaarle Krohn, professorismies hänkin, toimitti kirjaksi vuonna 1894. Tästä kirjasta Salakirjat on tehnyt uuden näköispainoksen.

Wikipedia osaa kertoa Krohnista yhtä jos toista: Krohn muun muassa kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen pro gradun vuonna 1857 ja kehitti folkloristiikan ensimmäisen tieteellisen metodin, maantieteellis-historiallisen metodin. Ulkomailla metodi tunnetaan The Finnish Research Method -nimellä. Krohn antoi myös elohopealle sen nykyisin nimen; ennen Krohnia puhuttiin elävästä hopeasta.

Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus kuvaa suomensukuisten kansojen muinaisia pyhiä paikkoja, jumalankuvia, noitia ja uhripappeja ja uhrimenoja. Kuvaus on yksityiskohtaista vyörytystä kansa toisensa perään, niin että hitaampaa heikottaa. Kirjan kieli onkin nykylukijallekin hyvin selkeää ja helppotajuista, mutta tyyli on ehkä hieman raskas luettelomaisuudessaan.

Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus osoittaakin, että jo 1800-luvulla hallittiin lievästi puisevan akateemisen tekstin kirjoittaminen. Satunnainen lukija saattaakin jäädä kaipaamaan elävämpää tekstiä; sen sijaan aiheesta kiinnostunut saa tästä kirjasta sen iästä huolimatta varmasti paljon irti. Ilolla on myös todettava, että kirjassa on paljon varsin taidokkaasti piirrettyjä kuvia, jotka havainnollistavat tekstin kertomaa mukavasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...