Susiraja

Lauri Lattu: Susiraja

Lauri Lattu on kauhukirjallisuuden ja erityisesti H. P. Lovecraftin asiantuntija, joka nyt debytoi romaanikirjailijana kauhuun erikoistuneella Haamu-kustantamolla. Arvatkaapas, mitä on tarjolla? Kauhua, tietenkin! Susiraja on kertomus Maaritista, joka työskentelee taiteilijana. Omien alitajunnan laitamailta kumpuavien synkkien taulujensa lisäksi... Lue koko vinkki »
Lohikäärmeet

Johan Egerkrans: Lohikäärmeet

Johan Egerkrans on ruotsalainen kirjailija ja kuvittaja, jonka töihin lukeutuu useita erilaisia mytologioihin ja hirviöihin keskittyviä kirjoja. Itselleni hän on tuttu ruotsalaisten Drakkar och Demoner- ja Nordiska väsen -roolipelien kuvituksesta. Lohikäärmeet on kattava läpileikkaus lohikäärmeiden mytologiaan kautta maapallon. Esimerkiksi raama... Lue koko vinkki »
Ihmishämärä

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Richard Wagnerin Ring-oopperatetralogia on valtava noin 16-tuntinen sukellus muinaisgermaaniseen ja -skandinaaviseen jumaltarustoon. Ylijumala Wotan kamppailee voimasormuksen ja samalla kaiken olevan hallitsemisesta ahneen Alberich-kääpiön kanssa. Maailmanpuu Yggdrasilin kaatamisesta liikkeelle lähtevä monen jumalaisen sukupolven yli vyöryvä kohtal... Lue koko vinkki »
Laakson linnut, Aavan laulut

Katri Kauppinen: Laakson linnut, Aavan laulut

"Joka ei uuteen aamuun herää, tuntee yön ja pimeyden. Joka ei maassa kulje enää, unohtaa voi kipeyden." Yksi kauneimmista, runollisimmista, laulullisimmista romaaneista, jonka olen koskaan lukenut. Kielen juoksutukseltaan välillä liippaa jopa Kilven Volteria. Paljon sanottu, mutta vain vähän liioiteltu. Enkä voi ymmärtää, miksi Katri Kauppise... Lue koko vinkki »
Kivet kannot tähdet kuuta

Mitja Mikael Malin: Kivet kannot tähdet kuuta

"Eikö se kansa vimmattu ole, / joka näitä uskoo ja rukoilee?Siihen Piru ja synti veti heitä, / että he kumarsivat ja uskoivat näitä.Kuolleiden hautoihin ruokaa vietiin, / joissa valitettiin, paruttiin ja itkettiin. Menninkäiset myös heidän uhrinsa saivat, / koska lesket huolivat ja naivat. Palveltiin myös paljon muuta, / kiviä, kantoja, tähtiä ja k... Lue koko vinkki »
Valon airut

Kerttu Vuolab: Valon airut

Enpä ollut aikaisemmin lukenut mitään alunperin pohjoissaameksi kirjoitettua. Kerttu Vuolab löytyi Juri Nummelinin Suomalaisen kirjallisuuden lyhyestä historiasta. Muun muassa Lappi-kirjallisuuspalkinnolla palkittu Valon airut kuvaa saamelaista kulttuuriperintöä monipuolisesti. Kokonaisuutena tämä oli vähän vaihteleva. Aluksi liikutaan mytologia... Lue koko vinkki »

Peter Bergting ja Andreas Palmaer: Julens monster

En yleensä innostu jouluaiheisista kirjoista, mutta Julens monster olkoon säännön vahvistava poikkeus, sillä poikkeuksellisen kirjan aiheena ovat jouluun liittyvät synkät uskomukset, erityisesti erinäiset vihamieliset olennot, joiden ajateltiin vainoavan ihmisiä joulun aikaan. Nykyisen kaltaisen joulun juhlinta ei nimittäin ole hirvittävän vanhaa p... Lue koko vinkki »

Marjut Hjelt ja Daga Ulv: Tarujen hevoset : aavehevosesta yksisarvisiin

Ihmisen ja hevosen yhteinen historia kattaa vuosituhansia joten ei ihme, että eri kulttuureista ja historian syövereistä löytyy hevosiin liittyviä myyttejä ja taruja vaikka millä mitalla. Hevosten ystäville Tarujen hevoset : aavehevosesta yksisarvisiin onkin erinomainen valinta, sillä se antaa monipuolisen kattauksen hevosiin liittyvää mytologiaa. ... Lue koko vinkki »

Mikko Kamula: Tuonela

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja etenee aikataulun mukaisesti ja suunnittelluista kuudesta kirjasta on nyt ilmestynyt kolmas, Tuonela. Juko Rautaparran perheen elämä savolaismetsien keskellä on arkista raadantaa ja eloonjäämistaistelua. Edeltävä osa, Iso härkä, on vaatinut koko yhteisön ja jopa entisten vihollisten liittoutumista yhteistä uhkaa va... Lue koko vinkki »

Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia

Yksi jatkuvasti jossain määrin pinnalla oleva aihepiiri on mytologiat. Erityisesti kreikkalaiset ja skandinaaviset jumaltarut heräävät uusien tulkintojen muodossa. Harvoin näiden takana on kuitenkaan samanlaista mediavaikuttajaa kuin Neil Gaiman. Gaiman, joka on luonut mittavan uran sarjakuvien, kirjojen ja näiden filmatisointien parissa. Niistä hä... Lue koko vinkki »

Stefan Spjut: Susi

Staalosta tuttu peikonmetsästäjä Susso Myrén on erakoitunut. Hän kuluttaa päivänsä satavuotias orava seuranaan, kunnes hänen ystävänsä Diana tulee vierailulle. Toisaalla Anders löytää valtavan suuren suden, mutta sitten tapahtuu kauheita, eikä Anders ole enää entisensä. Lennart – vetreä seniori – pakenee vankimielisairaalasta ja tahtoo kostaa Susso... Lue koko vinkki »

Sami Makkonen: Kalevala

Sami Makkonen on tehnyt sarjakuvia jo reilun vuosikymmenen amerikkalaisille kustantajille, mutta kotimaisella sarjakuvakentällä häntä ei ole hirveästi tähän mennessä nähty. Nyt on vuorossa kuitenkin komea paluu, sillä ensitöikseen hän tarttuu siihen suurimmasta suurimpaan eli Kalevalaan, joka julkaistaankin kahtena albumina. Makkosen piirustusty... Lue koko vinkki »

Mari Ahokoivu: Oksi

No tulipa vihdoin luettua tämä Mari Ahokoivun paljon suitsutettu uutuusteos. Sarjakuva on kirjaston lainausjonosta päätellen selkeästi löytänyt yleisönsä ja hyvä että on, onhan kyseessä aivan poikkeuksellisen hieno teos. Sarjakuvan nimi Oksi on muinaissuomea ja se on luultavasti karhun vanhin ja alkuperäisin nimitys. Sana karhuhan on alunperin ollu... Lue koko vinkki »

Madeline Miller: Akhilleen laulu

Patrokles on jo syntyessään pettymys isälleen kuninkaalle ja sopivan onnettomuuden sattuessa, kuningas häätää poikansa maastaan. Patrokles päätyy poikien harjoitusleiriin, jossa hän tapaa jo legendaarisen Akhilleen. Pojat ystävystyvät nopeasti ja ovat pian erottamattomia. Ystävyys muuttuu rakkaudeksi, eikä Akhilleen jumalallinen äiti, tai edes sota... Lue koko vinkki »

Inkeri Aula ja Sanna Hukkanen: Metsänpeitto

Menneille sukupolville maailma oli metsien peittämä, mystinen paikka, jossa puilla oli aivan oma merkityksensä. Oli suojelus- ja uhripuita, karsikkomäntyjä, jotka estivät kuolleita palaamasta kotiin ja puita, jotka yhdistettiin noituuteen, kuten verenpunaiseksi värjäytyvä tervaleppä. Vanhan maailmankuvan sydämestä löytyi mikäpä muu kuin kosminen ma... Lue koko vinkki »

Mikko Kamula: Iso härkä

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on edennyt toiseen osaansa. Eletään 1480-lukua Savon syrjäisillä korpimailla, jonne Juko Rautaparta muutti perheensä kera kruunun veroja vältelläkseen. Mutta kuten aloitusosasta Ikimetsien sydänmailla kävi ilmi, verottaja iski huonekuntaan poikkeuksellisen ahnaasti neljännesmies Tönius Ikäheimosen muodossa. Kaunain... Lue koko vinkki »

Verlyn Flieger ja J. R. R. Tolkien: Kullervon tarina

Tolkienin nimen näkeminen uutuuskirjalistassa on aina hieman hämmentävä kokemus minulle. Kuinka monta teosta 1970-luvulla kuolleen kirjailijan pöytälaatikosta voidaankaan kaivaa. Tällä kertaa kirjan tekee erityisen mielenkiintoiseksi sen Suomi-yhteys. Kullervon tarina on Taru sormusten herrasta -kirjailijan varhaisimpia kirjoituksia. Alle 40 siv... Lue koko vinkki »

Joanne Harris: The Gospel of Loki

Joanne Harrisin vielä suomentamaton teos The Gospel of Loki kertoo Asgårdin taruston Lokin näkökulmasta. Loki on kujeilun jumala ja pistää Asgårdin aivan sekaisin, kuin kunnon paha poika konsanaan. Valitettavasti muut jumalat ovat hieman huumorintajutonta porukkaa. Harris on uskollinen tarustolle ja näin ollen kirjassa edetään sattumus kerrallaa... Lue koko vinkki »