Arto Julkunen ja Markus Rantanen: Suuri ukulelekirja : suosikkisoittimen tarina ja soiton perusteet

Suuri ukulelekirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ukulelen historia ulottuu yli sadan vuoden päähän, jolloin soittimen varhainen muoto rantautui portugalilaisten merimiesten mukana Havaijille. Ukulele yhdistetäänkin vahvasti havaijilaiseen kulttuuriin, mutta se on saavuttanut suosiota muuallakin.

Juuri nyt helposti lähestyttävä pikkusoitin on suosionsa huipulla, ja sen mahdollisuudet on huomattu koulujen musiikinopetuksessakin. Hauska ääni, helpot perusotteet ja halpa hinta ovat saaneet monet kokeilemaan ukulelea ja innostumaan sen soinnista. Ukuleleja on nykyään saatavilla monen kokoisina ja näköisinä aina taskukokoisista kuriositeettisoittimista kitaraleleihin ja banjoukuleleihin. Ukuleleorkestereita perustetaan moniin paikkoihin, festivaaleja järjestetään ahkerasti ympäri maailman, ja ammattimaisia ukulelensoittajia kiertää suurilla konserttiareenoilla.

Arto Julkusen ja Markus Rantasen Suuri ukulelekirja on ensimmäinen laajempimittainen kotimainen tietoteos ukulelen pariin. Se alkaa noin sadan sivun historiikilla, joka nostaa esille lukuisia ukulelensoiton merkkihenkilöitä meiltä ja muualta. Mikään täydellisen kattava esitys historiaosuus ei pyri olemaan, mutta taustoittaa se soitinta ja sen repertuaarin kehitystä kuitenkin ihan sopivasti.

Kirjan varsinaisen pihvin muodostaa soitto-opas, jonka avulla voi hankkia perustaidot soittimen hallintaan. Se lähtee aivan perusteista edeten asteittain hieman hankalampiin sointuihin ja soittotekniikoihin. Lisäksi se tarjoaa kymmenien kappaleiden repertuaarin, joilla ukuleleharrastustaan voi alkaa kehitää. Soitto-opas on erittäin selkeästi kirjoitettu. Hyvä kuvitus, jossa huomioidaan myös soittajan näkökulma soittimeen, auttaa ymmärtämään oppeja. Tekijät toteavat, että jos kirjan käyttäjä pääsee viimeiselle sivulle asti, on hänellä reitti selvä kohti vakavampaa harrastusta. Opittavaa riittää, vaikka alkuun pääseekin helposti.

Suuri ukulelekirja tulee kulumaan ainakin allekirjoittaneen ukulelediletantin käsissä vielä pitkään. Se on juuri sellainen alkeisoppikirja, jota meikäläinen on kaipaillut aiheesta suomeksi. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...