Roald Dahl: Taikasormi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Metsästys on tytön mielestä inhottavaa. Ei ketään eikä mitään saisi ampua! Niinpä tyttö suuttuu kovasti, kun naapurin Kesälät lähtevät kauris- ja sorsametsälle. Ja silloin, kun hän suuttuu, voivat asia mennä todella hankaliksi, sillä hänellä on taikasormi, jolla osoittamalla jotain kamalaa tapahtuu sille, joka hänet on suututtanut.

Roald Dahlin sadut eivät ole siitä sileimmästä ja siisteimmästä päästä – ehkä juuri siksi lapset ja aikuiset niistä pitävät. Taikasormen tarinakin on aika hurja, jos ajatellaan, että pienellä tytöllä on valta rangaista ketä tahansa. Pyssyt paukkuvat ja ihmisiä pelotellaan. Naapurit muuttuvat sorsiksi ja sorsat ihmisiksi, jotta paha saisi palkkansa.

Mutta silti, onhan Taikasormi ihan mainio satu. Se on kirjoitettu 1960-luvulla, jolloin maailmanpolitiikassa tilkkanen pasifismia – jos kohta ilkikurista – oli takuulla paikallaan. Jos lapset oppisivat rakastamaan rauhaa, ehkä aikuisillakin olisi toivoa?

Taikasormi on ilmestynyt useina laitoksina, ja sillä on ollut monta kuvittajaa. Kuten suuressa osassa muita Roald Dahl -suomennoksia, myös tässä laitoksessa piirroksista vastaa Quentin Blake. Blaken vauhdikkaat ja hyväntuuliset kuvat elävöittävät tarinaa hyvin.

Taikasormi on hauskan rosoinen satu, joka varmaan herättää kiinnostusta ja sopivaa keskustelua lapsiperheissä. Suosittelen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...