Karl Ove Knausgård: Taisteluni : Kolmas kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kolmas osa tekijän mittavaa elämäkerrallista romaanisarjaa on kokonaisuus aina syntymästä nuoruusvuosiin asti, elämää pienessä norjalaiskylässä 1960- ja 1970-luvulla. Se on täynnä pieniä, toisinaan ehkä näennäisen mitättömiä yksityiskohtia, joista kehittyy kokonaisuus; nuori mies nimeltä Karl Ove.

Kirjailija käy läpi lapsuusmuistojaan ja käsityksiään vanhemmista. Varsinkin isän käyttäytyminen on suorastaan sadistista, väkivaltaista ja pelottavaa. Äiti taas tasapainottaa elämää rakastamalla lapsiaan ja pitää koossa koko perhettä. Isovanhempien luona käyminen sekä heidän käyntinsä kaupungissa taas ovat pojille suorastaan elämyksellisiä.

Vanhempi veli, Yngve, suuntautuu jo varhain jalkapalloon, ehkä osin paetakseen kotioloja. Karl Ove taas huomaa äkkiä lukevansa kaikkea, mitä eteensä saa ja mitä kotoa, koulusta tai kirjastosta vain löytyy. Silti hänellekin jää aikaa touhuta ulkona ja etsiä kavereita sekä myös pelata jalkapalloa. Miksi hän ei kuitenkaan tunnu onnistuvan tässäkään? Melko varhain hän kokee olevansa jotenkin erilainen – mistä se sitten johtuukaan? Hän on herkempi kuin muut. Hänen isänsä on opettaja. Hänellä on erilaiset vaatteet kuin pitäisi… Hän ei vain tunnu koskaan oikein kuuluvan joukkoon kuin hetkittäin.

Hän käy kuitenkin kavereittensa kanssa läpi kaikki tyypilliset poikien koiruudet, joista häntä tietysti rangaistaan kovalla kädellä. Ensimmäiset ihastumiset saavat aikaan poikkeuksellisia reaktioita ja toki ensimmäinen bändikin on pistettävä kasaan ja esiinnyttävä vaikka vain kahden kappaleen ajan. Hurjat toiveet, valtava mielikuvitus sekä ihailu ja pelko hallitsevat pitkälti elämää aina siihen asti, kun perheen muutto tulee ajankohtaiseksi. Ensimmäinen kapinoitsija perheessä onkin Yngve, joka ei muuta mukana vaan haluaa jäädä paikkakunnalle käymään koulunsa loppuun.

Tätä lukiessa alkaa ymmärtää aikaisempia sarjan osia paremmin, esimerkiksi Karl Oven suhdetta omiin lapsiinsa ja heistä huolehtimiseen. Ilmi tulee myös hänen lukeneisuuteensa. Kirja on kokonaisuus perhe-elämästä lapsen näkökulmasta, myös kaikesta vaikeasti ymmärrettävästä. Siitä, joka ehkä on selvinnyt vasta paljon myöhemmin elämän varrella.

Voin vain suositella kaikille Knausgårdin aikaisempiin kirjoihin tutustuneille. Tässä on se pohja, jota koko sarja oikeastaan onkin kaivannut. Se viha, herkkyys, tunteet ja myös ilon, valon ja nautinnon hetket, jotka ovat läsnä koko kirjasarjassa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Taisin jo Knausgårdin toista kirjaa kommentoidessani mainita tämän kolmennen kirjan. Samaa mieltä Irjan kanssa, että tämän kolmannen kirjan luettua, aukeaa myös kaksi ensimmäistä kirjaa ihan uudella tavalla. Aiemmissa kirjoissahan ”hypitään” edestakaisin eri elämänvaiheissa, mutta tämä kolmas kirja etenee hyvinkin kronologisesti lapsuudesta nuoruuden kynnykselle.
    Suosittelen ehdottomasti aikaisemmat kirjat lukeneille tai jos vaikka jompi kumpi on jäänyt keskenkin. Luulenpa että tämän luettuaan, palaa helposti lopettelemaan kesken jääneen kirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...