James Joyce: Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stephen Dedalus elää puberteettiaan 1900-luvun taitteessa Dublinissa – maassa, jota englantilaiset hallitsevat meren takaa ja jonka jokapäiväistä elämää katolinen kirkko monine instansseineen valvoo. Älykäs poika etenee opinnoissaan erilaisissa munkkien ylläpitämissä oppilaitoksissa niin hyvin, että lopulta jesuiittaveli ehdottaa Stephenille pappisvihkimystä ja elämää Jumalan palvelijana. Epävarmuus oman sisimmän kutsusta ja sielun kohtalosta sekä niihin liittyvä itsetutkiskelu ja etsintä ovat ainakin minun mielestäni keskeisimmät kysymykset James Joycen osittain omaelämäkerrallisessa romaanissa Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta.

Vaikka uskonnollinen etsintä onkin tärkeä osa Joycen romaania, ei se ole sen ainoa sisältö. Varttuminen lapsuudesta aikuiseksi sisältää muitakin vaiheita. Ihastumiset, ihmissuhteet, hapuilevat ensirunot ja lopulta kokonaiskäsitys taiteen olemuksesta herättävät ajatuksia ja keskustelunaiheita edelleenkin.

Joycen romaani on lähes satavuotiaaksi hämmästyttävän tuoreen makuinen. Sanotaan, että se on ajattoman moderni tavassaan kuvata yhtä ihmistä. Vaikka teoksessa on useita henkilöhahmoja – niinkin paljon, ettei heitä oikein aina pysty erottamaan toisistaan – on Joycen valitsema näkökulma erittäin subjektiivinen: kaikki tapahtuu ja kaikki koetaan suoraan Stephen Dedaluksen pään sisällä. Kolmannen persoonan kerronnan olisi voinut periaatteessa korvata ensimmäisellä – tai sitten ei, sillä romaanin voima tulee juuri sen vain vähän etäännytetystä subjektista.

Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta on todellinen klassikko, joka kannattaa tuntea. Se ei ole erityisen vaikeaselkoinen, vaikka syvällinen onkin. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...