Ulysseksen kannessa on palanen Dublinin katukarttaa.

James Joyce: Ulysses

Luin viime vuonna Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan. Se ja kesäinen kohtaaminen divarissa inspiroivat ostamaan James Joycen Ulysseksen Leevi Lehdon suomennoksena omaan hyllyyn seuraavaksi isoksi lukuprojektiksi. Kun vuosi vaihtui, oli aika tarttua toimeen. Tavoitteenani oli kesyttää Ulysses Bloomsdayhyn eli kesäkuun 16. päivään men... Lue koko vinkki »
Dublinilaisia-kirjan piirroskannessa on 16 ihmistä 1900-luvun alun asuissa. Useimpien vaatteet ovat mustat ja muodostavat yhtenäisen värialueen, jossa on tiilikuviointi. Ihmisten piirteet ovat varsin abstrakteja, eikä kenelläkään näy silmiä tai suita.

James Joyce: Dublinilaisia

Alkuvuoden kirjallisena projektina luen James Joycen Ulyssesta Leevi Lehdon suomennoksena. Se on hidasta etenemistä, jonka kanssa en pidä turhaa kiirettä. Lehdon alaviitteistä olen bongaillut lukuisia viittauksia Joycen Dublinilaisia-novellikokoelmaan, jonka henkilöt esiintyvät myös Ulysseksen sivuilla. Niinpä katsoin tarpeelliseksi tutustua tähän ... Lue koko vinkki »
Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

James Joyce: Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

Stephen Dedalus elää puberteettiaan 1900-luvun taitteessa Dublinissa – maassa, jota englantilaiset hallitsevat meren takaa ja jonka jokapäiväistä elämää katolinen kirkko monine instansseineen valvoo. Älykäs poika etenee opinnoissaan erilaisissa munkkien ylläpitämissä oppilaitoksissa niin hyvin, että lopulta jesuiittaveli ehdottaa Stephenille pappis... Lue koko vinkki »