Maritta Lintunen: Takapiru : novelleja

Takapiru

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Takapiru on Maritta Lintusen neljäs novellikokoelma. Se on sujuvasti kirjoitettu teos eri-ikäisistä ihmisistä valintojen ja ratkaisujen äärellä. Novelleissa liikutaan hyvin erilaisissa maisemissa alakoulusta Kreikkaan ja musiikkiakatemiasta nuoruuden kesään. On opettaja, jonka älykäs oppilas tarkoittamattaan kampittaa ylpeyden suohon, kirjailija, jonka saamat kummalliset kirjeet vaikuttavat hänen kirjoittamiseensa, ja ukki, jonka muistoissa palataan lapsuuteen lastenkodissa.

Kaikki tekstit on kirjoitettu minäkertojan näkökulmasta, ja ne kertovat elämäntilanteesta tai hetkestä, jolloin jokin muuttuu. Teoksen nimi on Takapiru mutta oikeastaan se kertoo ihmisistä, jotka lopulta pyrkivät oikeudenmukaisuuteen ja moraalisesti oikeisiin valintoihin: pikkuveli kurittaa isosiskonsa lähentelijää, nainen kieltäytyy myymästä perintötilaa tehotalouteen vaan järjestää sen luonnonsuojelualueeksi. Vaikka hahmot eivät välttämättä ole kovin sympaattisia, heitä seuraa opetus ja pyrkimys johonkin parempaan.

Erilaisista ympäristöistä huolimatta novelleissa leijuu sama tunnelma ja niitä vaivaa hienoinen yllätyksettömyys. Monet tarinat ovat ennalta arvattavia ja niissä olisi saanut laittaa vielä enemmän överiksi. Tekstien lopussa kirjailija antaa päähenkilönsä selittää auki omia valintojaan, mikä on turhaa. Lukija osaa kyllä lukea rivien välit ja nauttii löytämisen ilosta. Teos on kuitenkin hyvin tehty ja miellyttävä lukea ja onhan osa novellien tilanteista varsin vitsikkäitäkin. Sanonta ”ylpeys käy lankeemuksen edellä” sopisi hyvin kuvaamaan teoksen tunnelmaa.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...