Heli Mäki ja Sakari Viinikainen: Teatterikuninkaan sota : Kustaa III:n ja Katariina Suuren taistelu Kymijoesta

Teatterikuninkaan sota

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä kirja kertoo historiasta niin, että kenen tahansa on oikein helppo lukea huikeita sotahistorian käänteitä. Kirja käsittelee Ruotsin ja Venäjän sotaa 1700-luvun Suomessa, jossa Kymijoki on keskeinen rajajoki. Kustaa III ja Katariina Suuri ovat serkuksia ja sota syttyy, koska Kustaa III haluaa pönkittää omaa asemaansa. Ei kiva, mutta milloinkas sota olisi.

Tämä kirja on rakennettu niin hyvin, että sitä on varsin mukava lukea. Tarina kulkee alusta loppuun, vuoden 1788 liikekannallepanosta aina Värälän rauhaan vuonna 1790, todella jouhevasti. Teoksessa on varsinainen teksti ja sen lisäksi pieniä “laatikoita”, joissa on omat pienet tarinansa. Kaiken kruunaa runsas kuvitus karttoineen. On siis näppärästi pysyttävissä kärryillä missä mennään ja millaisissa puitteissa. Kaiken aikaa kerrotaan sodan melskeistä, kovista taisteluista, mutta on luotu myös loistavia henkilökuvia sotaa johtavista kenraaleista. Kun tätä kirjaa lukee, tulee sellainen olo kuin kaikki olisi tapahtunut viime viikolla. Lupsakka kerronta tuo tapahtumat niin lähelle.

Talvisin sotatilanne oli seisahduksissa, koska ei voitu sääolojen takia sotia. Vaan kevään tullessa taas alkoi melske ja meininki. Kustaa III:n kerrotaan olleen monissa paikoissa ja tilanteissa itse mukana. Tarinat kertovat ja edelleen on paikkoja olemassa, joissa Kustaa III on johtanut sotaa, käynyt tarpeillaan, ripustanut reppunsa ja niin edelleen.

Sotaa käytiin pitkin Kymijoen vartta aina Savoon asti, maita ja meriä myöten. Kustaa III oli kuitenkin hyvin teatraalinen ja halusi vain olla yksi tämän sotateatterin esiintyjistä, koreine vaatteineen ja ehkä karismoineen.

Pidin kirjasta ja soisin sen kuluvan monien käsissä. Sen voi lukea suoraan ihan rivi riviltä, tai sitten niin, että lukee vain “laatikot” ja katselee kuvat. Aina voi palata uudestaan johonkin kohtaan. Kun on lukenut tätä kirjaa, haluaa etsiä niitä aitoja paikkoja ja palata näin menneeseen aikaan.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...