Matt Parker: Things to Make and Do in the Fourth Dimension

Osta kirja itsellesi

Stand up -matemaatikko Matt Parker haluaa osoittaa, että matematiikka on oikeasti käytännöllistä ja innostavaa! Ja vaikka kaikelle matematiikalle ei todellakaan löydy (vielä) sovellusaluetta, myös puhdas matematiikka on loputtoman kiehtovaa. Lähes mahdottomasti nimetty Things to Make and Do in the Fourth Dimension on yleistajuinen johdatus maailmaan, jossa nokkela nörtti onkin yhtäkkiä kuningas.

Nimensä mukaisesti Things to Make and Do in the Fourth Dimension ei tyydy olemaan pelkkä oppikirja täynnä tekstiä ja ehkä joitakin epäselviä kuvia. Parkerin agendana on näyttää, että matematiikkaa voi oppia myös tekemällä konkreetisia asioita. Lähes joka luvussa hänellä on jokin rakennelma vireillä: tasaleveitä kappaleita, solmuja, ihmeellisiä vaappujia, mehupilleistä rakennettuja neliulotteisia kuutioita, virkkauksia, ja onpa hän avustajineen rakentanut myös toimivan tietokoneen 10000 dominopalikasta. Kaikelle tälle ja monelle muulle asialle Parker antaa sopivan pintapuolisen, mutta hyvin aihepiiriin johdattelevan teoreettisen viitekehyksen. Hänen hallitsemansa matematiikan osa-alueiden kirjo on hämmästyttävä.

Innostavuus, tekemisen ja ajattelun riemu sekä huumori ovat Parkerin parhaita avuja. Hän kirjoittaa hauskan rennosti, laukoo sopivan typeriä irtovitsejä ja osoittaa omalla lähes lapsekkaalla riemullaan, että matematiikka on hauskaa. Ei hän suotta kierrä maailmaa stand up -koomikkona – tai siis esiintyvänä matemaatikkona. Suomessakin hänet on pariin otteeseen nähty. Osa kirjan aiheista olikin tuttuja hänen esiintymisistään, mutta kirjassa monet asiat pääsevät vielä paremmin oikeuksiinsa.

Kirjan oheismateriaalina Parker on julkaissut mainion nettisivuston, jossa on jos jonkinlaista kirjaan liittyvää kiehtovaa kommervenkkiä ja vimpainta. Sieltä löytyy esimerkiksi sovellus, jolla valokuvan voi muuntaa suoraan Excel-taulukoksi (koska mitäpä muuta digitaaliset kuvat ovat kuin matriisiksi aseteltuja RGB-arvoja)!

Things to Make and Do in the Fourth Dimension on kaiken kaikkiaan hyvän tietokirjavuoden viimeisiä muttei suinkaan vähäisimpiä helmiä. Tälle kirjalle oivallinen suositus. Ja niin, ei Matt Parker ihan neljään noita ulottuvuuksia jätä: tuleepa hän maininneeksi kappaleesta, joka on vaatimattomasti 196883-ulotteinen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...