Jorma Mattson ja Yrjö Teeriaho: Tietoa ja tarinaa Saariseliltä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lapissa pitkän kartoittajan uran tehneen Yrjö Teeriahon Saariselkä-aiheiset kirjat saivat jatkoa. Jorma Mattsonin kanssa yhdessä tehdyn Tietoa ja tarinaa Saariseliltä -teoksen ajatus syntyi tekijöiden mukaan Kakslauttasen laavulla.

Saariselkä on yksi Suomen suosituimmista matkakohteista, jossa liikkuvat hiihtäjät, vaeltajat, ruskan ihailijat tai muuten vaan Lapissa viihtyvät. Alueella on pitkä, värikäs ja tärkeä historia, jonka dokumentointia tämä kirja vie eteenpäin. Kokeneille Saariselän kävijöillekin teos antaa paljon uutta tietoa alueen historiasta.

Kirjan nimen mukaisesti välillä tietopuolelta menään tarinoinnin poluille ja päinvastoin. Esimerkiksi Lapin ihmisistä puhuttaessa tarinatyyli toimii, kartoissa tai paikoissa taas tietovoittoinen ilmaisu. Alueen linnuista kerrotaan hieman luettelomaisesti ja faktoissakin on viilaamista. Teoksen henki on tosin sellainen että joistain asioista jää lukijan päätettäväksi onko siinä ”Lapin lisää” vai ei.

Kirjan mielenkiintoisin on luvassa lopussa. Paikkojen nimet ja historia ovat myös kiinnostavia, mutta henkilöistä kertoessaan tekijät ovat parhaimmillaan. Lyhyet kuvaukset tunnetuista ja tuntemattomammista Lapin ihmisistä ovat herkullista luettavaa. Ne kuvaavat jo sinällään kuinka paljon asiat ovat muuttuneet myös pohjoisessa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...