Jorma Mattson ja Yrjö Teeriaho: Tietoa ja tarinaa Saariseliltä

Tietoa ja tarinaa Saariseliltä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lapissa pitkän kartoittajan uran tehneen Yrjö Teeriahon Saariselkä-aiheiset kirjat saivat jatkoa. Jorma Mattsonin kanssa yhdessä tehdyn Tietoa ja tarinaa Saariseliltä -teoksen ajatus syntyi tekijöiden mukaan Kakslauttasen laavulla.

Saariselkä on yksi Suomen suosituimmista matkakohteista, jossa liikkuvat hiihtäjät, vaeltajat, ruskan ihailijat tai muuten vaan Lapissa viihtyvät. Alueella on pitkä, värikäs ja tärkeä historia, jonka dokumentointia tämä kirja vie eteenpäin. Kokeneille Saariselän kävijöillekin teos antaa paljon uutta tietoa alueen historiasta.

Kirjan nimen mukaisesti välillä tietopuolelta menään tarinoinnin poluille ja päinvastoin. Esimerkiksi Lapin ihmisistä puhuttaessa tarinatyyli toimii, kartoissa tai paikoissa taas tietovoittoinen ilmaisu. Alueen linnuista kerrotaan hieman luettelomaisesti ja faktoissakin on viilaamista. Teoksen henki on tosin sellainen että joistain asioista jää lukijan päätettäväksi onko siinä “Lapin lisää” vai ei.

Kirjan mielenkiintoisin on luvassa lopussa. Paikkojen nimet ja historia ovat myös kiinnostavia, mutta henkilöistä kertoessaan tekijät ovat parhaimmillaan. Lyhyet kuvaukset tunnetuista ja tuntemattomammista Lapin ihmisistä ovat herkullista luettavaa. Ne kuvaavat jo sinällään kuinka paljon asiat ovat muuttuneet myös pohjoisessa.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...