J.R.R. Tolkien: Tom Bombadilin seikkailut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tom Bombadilin seikkailut on J. R. R. Tolkienin kirjoittama runoteos, joka on nyt julkaistu ensimmäisen kerran suomeksi. Sen päähenkilönä on Tarussa Sormusten herrasta sivuhahmona esiintynyt Tom Bombadil. Kirja täydentää omalla tavalla muita Tolkienin Keski-Maassa tapahtuvia teoksia, vaikka osa runoista näyttääkin näennäisesti liittyvän johonkin ihan muuhun. Kirjan esipuheessa runojen kuitenkin kuvataan olevan ”hobittien perua”.

Tolkien on osaava sanojen käyttäjä, jonka teksteissä on varmaan kääntäjällä aika paljon tekemistä, että kaikki runomitat ja riimikaavat menevät kohdalleen. Pitäisikin kokeilla joskus jotakin hänen teoksistaan englanniksi ja tehdä vähän vertailua kielestä. Toisaalta tuntuu, etten saa kaikista kirjan kielen hienouksista kiinni tarpeeksi hyvin edes suomeksi, niin tuskin sitten englanniksikaan. Tämä on kuitenkin teos, johon jokaisen Tolkienin kirjoista pitävän kannattaa tutustua, vaikka totta kai kannattaa tähän muidenkin tarttua.

Kirjan kuvittajana on toiminut Pauline Baynes, jonka kynänjälkeä on nähty myös joissakin muissa Tolkienin kirjoissa. Kuvitus on tyyliltään vähän vanhanaikaista, mutta satufantasiaan sopivaa sekä väriltään mustavalkoista, välillä oranssilla tehostettua. Se ei kuitenkaan uppoa kauhean hyvin omaan makuuni, kun pidän itse enemmän Tolkienin omista piirroksista.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Veera

Olen kohta kolmikymppinen lukutoukka pääkaupunkiseudulta. Jännityskirjoja lukuunottamatta kelpaa melkein mikä tahansa kirjallisuus, mutta tänne vinkkaan eniten lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...