Marc Fisher ja Michael Kranish: Totuus Trumpista : Tarina kunnianhimosta, rahasta ja vallasta

Totuus Trumpista

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

The Washington Postin toimittajista koostunut kirjoittajajoukko on tehnyt elämäkerran Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista. Trump haukkui kirjaa jo ennen kuin se oli ilmestynytkään, mutta suostui sitä ennen antamaan lehdelle lukuisia elämäänsä käsitteleviä haastatteluita.

Donald Trump syntyy vuonna 1946 rikkaaseen perheeseen. Perheessä on vahva maahanmuuttajatausta: hänen äitinsä on skotlantilainen ja isoisänsä saksalainen. Lapsena Trump on villi ja hankala, ja hän joutuu käymään ankaraa sisäoppilaitosta. Opiskeluidensa päätyttyä hän siirtyy töihin isänsä firmaan.

Donald Trumpin uraa värittävät alusta asti syytökset syrjinnästä ja rasismista. Hän käyttää häikäilemättä hyväkseen laittomia siirtolaisia ja jättää osan näiden palkasta maksamatta. Kaikkiin hänen rakennuttamiinsa asuinalueisiin ei hyväksytä mustaihoisia asukkaita. Hänen käytöksensä on röyhkeää ja pahenee vuosi vuodelta. Hän saa ensimmäisen vaimonsa kanssa kolme lasta ja myöhemmin käy tämän kanssa läpi erittäin julkisen avioeron. Hänestä tulee juorulehtien vakiokasvo, ja hän lukee tarkasti läpi kaiken, mitä hänestä kirjoitetaan. Negatiiviset kommentit saavat hänet käyttäytymään kuin haavoittuneen pedon, joka käy kaikin voimin vastahyökkäykseen.

Taloudellisesti menestyksekkäiden vuosien jälkeen asuntokupla puhkeaa, ja Trump on vaarassa ajautua konkurssiin. Enteellisesti tositelevisiosarja Diili pelastaa hänet. Sarjan myötä hän huomaa pystyvänsä pelkällä nimellään myymään mitä tahansa: jopa virtsakokeisiin perustuvaa vitamiinisarjaa. Kaikki julkisuus on Trumpille hyvää ‒ ja arvokasta ‒ julkisuutta.

Trump pohtii mahdollista presidenttiehdokkuutta jo vuonna 1987. Presidenttiydestä tulee todellisuutta vuonna 2016 erittäin likaisten vaalien jälkeen. Trump tekee monien asiantuntijoidenkin yllätykseksi mahdottomasta mahdollista.

Trumpia on julkisuudessa parjattu ja kauhisteltu niin innokkaasti, että hänestä kaipaa jo syvällisempää analyysia. Totuus Trumpista -kirjan toimittajat ovat parhaansa mukaan yrittäneet löytää eron julkisen ja yksityisen Trumpin välillä, mutta syvällinen, moniulotteinen Trump jää vielä mysteeriksi – jos häntä edes on olemassakaan. Vaikka Trumpia arvostellaan ankarasti ja usein syystäkin, kirjassa kerrotaan myös hänen positiivisista piirteistään: hän on sitkeä, hyvin kilpailunhaluinen ja ahkera. Hän ei peräänny milloinkaan, vaan uskoo vahvasti, että jokaiseen hyökkäykseen pitää vastata kymmen-, ellei jopa satakertaisella voimalla. Hänen sinänsä ihailtava sinnikkyytensä on kuitenkin aiheuttanut paljon tahatonta komiikkaa ja fiaskoja, ja hänen surullisenkuuluisa herkkänahkaisuutensa ja kärsimättömyytensä ovat huolestuttavia ominaisuuksia ihmiselle, jolla on hallussaan ydinaseiden laukaisukoodit. Politiikka on sirkusta, mutta Trumpin valtakaudella se on sitä enemmän kuin koskaan.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...