Esa Mäkinen: Totuuskuutio

Totuuskuutio

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tero Lilja työskentelee täsmäyttäjänä Celsiuksella – kuvittele Google, joka omistaa koko netin, niin saat Celsiuksen. Täsmäyttäjät työskentelevät vähän tunnetulla osastolla 21, joka siivoaa netin muistia. Siinä missä nyky-Googlella on tarjota vaatimaton “oikeus unohtua”-toiminto, Celsiuksen täsmäyttäjillä on valtaa muuttaa mitä tahansa netissä olevia sivuja.

Niinpä kun bussi ajaa kuljettajan mokan takia jalankulkijan yli ja bussiyhtiö haluaa haudata asian, Celsiuksen täsmäyttäjät käyvät muuttamassa uutiset. Jalankulkija olikin narkkari, joka heittäytyi huumehöyryissään itse bussin alle. Oikea tieto häviää saman tien. Täsmäyttäjät pystyvät tekemään suuriakin muutoksia, koska Celsius omistaa kaiken.

Ei liene suuri yllätys, mistä kirja draamansa repii. Liljaa kohtaa henkilökohtainen tragedia, johon liittyy suuryrityksen etuja, joten yritys tietysti palkkaa Celsiuksen täsmäämään tragedian piiloon. Tästä Lilja repii pelihousunsa ja aloittaa yhden miehen ristiretken työnantajaansa vastaan. Seuraa jännittäviä käänteitä – yksi mies ei tietenkään voi pärjätä Celsiuksen kaltaiselle yritykselle, mutta Lilja löytää onneksi yhteistyökumppaneita.

Idea on mielenkiintoinen, vaikkakin hieman epäuskottava. Esa Mäkisellä on hieman taipumusta saarnaamiseen; kirjasta välittyy kuva, että kirjailijalla on painavaa asiaa sanottavana. Vähempikin saarnaaminen olisi riittänyt. Kirjan pahin ongelma on kuitenkin hidas alku. Jos kirja on 240-sivuinen, juonen käännekohtaa ei saa pantata sivulle 110. Kirjan alussa on paljon pohjustusta ja vanhojen asioiden kertausta. Vauhtiin pitäisi päästä nopeammin.

Totuuskuutio on puutteistaan huolimatta nopealukuinen kirja, joka käy kirjallisesta välipalasta dystopia-aiheen ystäville.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...