Pierre Lemaitre: Tulen varjot

Osta kirja itsellesi

Pierre Lemaitre voitti ensimmäiseen maailmansotaan ja sen jälkeisiin aikoihin sijoittuneella romaanillaan Näkemiin taivaassa Ranskan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Prix Goncourtin vuonna 2013. Hänen uusi romaaninsa Tulen varjot jatkaa itsenäisenä teoksena tuota tarinaa.

On vuosi 1927, ja pankkiiri Marcel Péricourtin hautajaiset saavat dramaattisen käänteen. Péricourtin ainoan tyttären Madeleinen 7-vuotias poika Paul hyppää ikkunasta ja putoaa isoisänsä arkulle. Paul ei kuole, mutta vammautuu loppuiäkseen vakavasti. Pojan onnettomuuden lamauttama Madeleine ei pysty pitämään puoliaan, kun joka suunnasta lähestyy hänen ystävinään pitämiään ihmisiä, joilla tuntuu olevan ainoana halunaan syöstä hänet turmioon – ja vetää rahat välistä. Vaikka kaikkien aikojen pörssiromahdus siintää silmissä, ei kaikkien ole pakko siitä kärsiä. Madeleinella sen sijaan ei tunnu olevan vaihtoehtoa.

Kirjan toisessa jaksossa ollaan edetty muutama vuosi eteenpäin. Saksassa Hitler nousee valtaan, ja toiseen maailmansotaan johtavat tapahtumat alkavat käynnistyä. Madeleinen perikadolla rikastunut Gustave Joubert – vanhan Péricourtin luottomies – päättää investoida sotateollisuuteen. Mutta Madeleinea ei olekaan vielä ihan kokonaan lyöty. Karu kosto on suloinen, mutta kuka lopulta nauraa viimeiseksi, nauraako kukaan?

Tulen varjot on vähän hankala tapaus. Toisaalta siinä on paljon hienoa ja myös oikeasta historiasta vaikutteita saanutta ajankuvausta, mutta toisaalta juonen moninkertainen kostokuvio ja kerronnan ironisoivalta tuntuva kielenkäyttö eivät vain yksinkertaisesti lähde lentoon. Tai ainakin Lemaitrelta on tottunut odottamaan muuta. Enemmän. Suurin osa henkilöhahmoista tuntuu karanneen jostain koomisesta oopperasta. Vakavuuden puute häiritsee. Tämänkaltaisen tarinan olisi lukenut mieluummin synkkäsävyisempänä.

Historiallisten romaanien ystävälle Pierre Lemaitren Tulen varjoja voi kyllä suositella. Mutta jos haluaa lukea tiukkaa jännitystä ja huimia yllätyksiä, kannattaa niitä etsiä toisaalta Lemaitren tuotannosta.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Ensitutustumiseni Lemaitren tuotantoon: Lukenut ’Tulen varjot’-opuksesta 100/521 sivua. Ymmärrän, miksi näet problemaattisuutta kirjan sisällössä ja hiukan ihmettelen, miten nuoret(?) naiset blogistaniassa voivat kovasti ihannoida Lemaitren tekstiä. Olen eläkeikäinen lääkäri ja kaipaisin varttuneempien feminiinien kommenttia tällaisesta kirjasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...