Johanna Ikonen: Tuntemattoman planeetan unia

Tuntemattoman planeetan unia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Runokokoelma Tuntemattoman planeetan unia kantaa huolta ihmisen ja pla­neetan tilasta, kertoo takakansi, ja tällaiseen kuvastoon uppoudutaan heti kokoelman ensimmäisessä runossa, maalailemaan maailmanlopun ennustuk­sia.

Itse runot ovat runsassanaista proosarunoutta, pitkiä kappaleita tasale­vyistä tekstiä. Valittu tyyli näyttää sivuilla vähän tylsältä ja jopa luotaantyöntä­vältä, mutta kun tekstiä lukee, siitä avautuu kiehtovia ajatuksia. Tähän pitää siis sukeltaa.

Viet postia halki kaupungin katuverkoston. Tässä ajassa meitä uhkaa me­renpinnan nousu, helleaalto, jäätävä pakkasviima. Lopulta talvea ei enää ole. Sinussa soi sukupolvien äänten kuoro, ne kehtolaulut maail­mamme tuulisilla vuorilla, maan reunalla. Veden mielialavaihtelut jokaisen ihmisen kehossa, herään trooppiseen myrskyyn. Olet uneksinut elämänkaaren, kun hiuksesi kasvavat pitkiksi, kietoutuvat unihahmoihin. Ilmaston lämpenemi­sen kohtalonvuodet, pelko kieltää toisilta silmien eteen valaistun kuvan. Tulevaisuus on nyt, ennen kuin kadotamme sen. Mehiläiset elävät laatik­komaisissa mehiläiskennotaloissa, viimeiset hetket luoda vakaa yhteiskun­ta, herättää pölyttäjät ja päättäjät.

Johanna Ikosen teksteissä juoksee ajatuksen virta ja piirtyvät kuvat muuttu­vasta maailmasta. Aikaskaalaa on dinosaurusten ajasta meidän aikaamme, paikat vaihtelevat piilopirtistä Päijänteen rannalta Kreetalle, Svalbardiin, Mek­sikonlahdelle, Amazoniin… Runot kulkevat paikasta ja ajasta toiseen. Yhteistä on jatkuva luonnon ja maailman tilan kommentointi. Runoja kiinnostaa myös ihmisen sija muuttuvassa maailmassa. Ajassa kiinni olevista runoista on ha­vaittavissa myös koronapandemian jälkiä, ei kuitenkaan liiaksi.

Tuntemattoman planeetan unia on aivan viehättävä runoteos, tekijänsä esi­koisteos, ja tätä voi kyllä suositella kaikille maailman tilaa pohtivista runoista kiinnostuneille. Ikosen ajatuksenvirta vie mielenkiintoisiin suuntiin ja herätte­lee mieleen kuvia eri puolilta maailmaa, rauhaa ja levottomuutta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...