Philip Roth: Tuohtumus

Tuohtumus

Osta kirja itsellesi

Vanhan mestarin pari vuotta sitten ilmestynyt pieni romaani palaa nuoren miehen tuntoihin. Päähenkilö ja pääkertoja Marcus Messner on 18-vuotias opiskelijapoika. On vuosi 1951. Marcus tähtää lakitieteen opintoihin ja ottaa etäisyyttä ylihuolehtivaan isäänsä muuttamalla kotoa itärannikon Newarkista Ohioon, konservatiiviseen keskilännen collegeen. Opinnoissa Marcus haluaa menestyä siksikin, että arvelee siten välttyvänsä joutumasta tykinruuaksi Korean sodassa.

Kun Marcus pärjää opinnoissaan eikä ole kiinnostunut opiskelijaelämästä, hän joutuu opiskelukavereiden kiusaamaksi. Lisää päänvaivaa seuraa, kun reipasotteinen Olivia näyttää miten lempi toimii. Onnettomien sattumusten jälkeen Marcus joutuu pian nokakkain collegen johdon kanssa. Kirkasotsaista nuorukaista ei pelasta Bertrand Russell eikä voimasana tuohtumus. Kirjan loppu tärähtää yllätyksenä, ellei sitä huomannut lukeneensa jo aikaisemmin.

Teos on hieno kuvaus nuoren miehen identiteetin etsinnästä ja saavuttamattoman sankaruuden tragediasta. Marcuksen naiivius ja sosiaalinen kömpelyys kuvataan rothmaisen lempeällä huumorilla ja hänen totinen ponnistelunsa myötätunnolla. 1950-luvun ajankuva ja ilmapiiri Yhdysvalloissa, mihin juutalaisuus ja sota heittävät kumpikin pitkät varjonsa, ovat varmaan kirjailijan – tuon ajan newarkilaisen nuorukaisen – faktahkoa fiktiota.

Philip Rothilla, 77, tuntuu olevan vielä paljon kerrottavaa. Tuohtumuksen jälkeen häneltä on ilmestynyt jo kaksi uutta romaania.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Kommentti

  1. Roth vain paranee vanhetessaan. Toivottavasti hän ehtii vielä kirjoittaa suunnittelemansa kirjan polioepidemian ajalta, 1950-luvulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...