Janne Saarikivi ja Taina Saarikivi (toim.): Turhan tiedon kirja : Tutkimuksista pois jätettyjä sivuja

Turhan tiedon kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yliopistojen rahoitusleikkaukset Sipilän hallituksen aikoina (Helsingin yliopisto -690 milj.) sekä aiemmin Kataisen yksityispääoman nostaminen valtion rahoituksen rinnalle, vaatimukset käytännön läheisyydestä ja työelämän tarpeista yms. nostivat yliopistoväen huolen laaja-alaisen, monenlaisen tieteen ja sivistyksen viljelemisen häviämisestä ja katoamisesta.

Pitää mennä hyöty, ‘elinkeinoelämä ja yritysmaailma, aivan erityisesti teknologiateollisuus’ edellä. Tutkijoista pitää tehdä ratkaisijoita ja osaajia:

“Virallinen tiedepolitiikka koskee siis tällä hetkellä ‘osaamisen kanavointia’ ja ‘osaamistasoa’ eikä esimerkiksi ‘tietoa todellisuudesta’, ‘sivistystä’, ‘ymmärrystä’, ‘kulttuuria’, ‘isänmaata’ tai jotakin muuta aikaisempien sukupolvien suosimaa tiedepolitiikan ideologista perustaa.”

Pitää unohtaa Matti Klingen puheet ja kirjoitukset, joissa sanottiin, että ‘yliopistoaikana on tärkeää opiskella laaja-alaisesti, harjoittaa klassisten kielten taitoa ja säästää aikaa flaneeraukselle, poloneesille ja kuutamokävelyille’. Humanismi on hukkaan heitettyä aikaa.

Noiden kaltaisilla perusteilla ja omilla kokemuksillaan Taina ja Janne Saarikivi ovat koostaneet tämän Turhan tiedon kirjan, jonka alaotsikkona on Tutkimuksista pois jätettyjä sivuja. Parikymmentä eri alan tutkijaa saavat nyt julki jostain syystä sivuun joutunutta aineistoaan.

Kirjallaan Saarikivet haluavat kunnioittaa ihmismieltä innostavaa ja riemastuttavaa tiedon moninaisuutta, ristiriitaisuutta ja inhimillisyyttä – ehkä juuri tärkeintä tietoa – omistaen kirjan kaikille niille tinkimättömille ja taitaville tutkijoille, joista ei koskaan tullut professoreja ja jotka eivät ole menestyneet millään muullakaan kvantifioitavissa olevilla tavoilla.

Kirjan sisällysluettelo on tässä. Itse valikoin, kielestä kiinnostunut kun olen, luettaviksi suffiksit ja lehmän nimet ja Hymy-sanan alkuperät sekä, vasenkätisen lapsen isänä, egyptiläisen kirjuri Hermiaan vasenkätisyyden.

Myös vastaukset, miksi nuokin kirjoitukset olivat jääneet julkaisujen ulkopuolelle, kiinnostivat kovin.

Jännä pakkaus kaiken kaikkiaan Saarikiviltä, sillä se pani leikkimään ja tanssittamaan myös tällä tavalla.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...