J. S. Meresmaa: Tytär hämärän, piika pimeän

Tytär hämärän, piika pimeän

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aloitanpa poikkeuksellisesti kannesta, mutta sehän se on, mitä useimmat lukijat tästä kirjasta ensin kohtaavat. Karin Niemi on nousemassa kotimaisten kansitaiteilijoiden kärkeen ja tämän kirjan kansi voi hyvin olla hienointa, mitä Niemi on tähän mennessä tehnyt. Upeaa työtä!

Onneksi ei tarvitse jäädä kehumaan vain kansia. J. S. Meresmaa on luonut kansien väliin todella kiehtovan fantasiamaailman. Palikat ovat tuttuja Meresmaan muista kirjoista, mutta tässä ne ovat kyllä jotenkin aivan kohdallaan.

Lukija heitetään saman tien kummalliseen maailmaan. Heti ensimmäisenä kohdataan ratsastaja, joka kulkee metsässä kallisarvoisen, väritykseltään harvinaisen punamustan jaralin selässä. Siis minkä? Seuraavassa lauseessa vahvistetaan, että jarali on lintu. Kummallisuudet jatkuvat. Tarinan kertoja, Malka, on kenties vähän epätavallisen peloissaan yön lähestymisestä, joten hän ei lähde seuraamaan poikkeuksellista ratsastajaa, vaan suuntaa kävynkäisten luokse keräämään käpymaitoa.

Paluumatkallaan Malka kohtaa kuitenkin poikkeuksellisia käänteitä, joihin on pakko reagoida: polun viereen on hylätty vauva. Lapsi on hylätty käytännössä varmaan kuoleman. On myös käytännössä varmaa, että mystinen jaralilla ratsastanut mies jätti lapsen metsään. Mahtaako hän olla harkantti? Malkan on pelastettava lapsi, vaikka tilanne onkin hankala, sillä Malkan oma ratsu karkasi säikähdettyään.

Syrjäisessä metsässä tietäjänopissa olevan Malkan lisäksi kirjalla on toinenkin päähenkilö. Hän edustaa erilaista maailmaa. Arona on elosepänopissa Rauniaran valtakunnan pääkaupungissa. Arona on vaitelias ja kuuliainen, kuten kiltasepän kuuluu, mutta nuhteeton hän ei ole. Hän on tehnyt rikkomuksen, eikä se oli välttynyt ylempien huomiolta. Tutkinnan ajaksi Arona saa karkotuksen eloseppien pajasta arkistoon. Rangaistus sekin.

Malkan ja Aronan maailmat ovat erillisia, mutta kiehtovia kummatkin. Kummankin maailma mullistuu tyystin. Metsästä löytynyt vauva tuo Malkan tasaisena toistuvaan elämään muutoksia, Arona taas joutuu rikkomuksensa seurauksena keskelle valtakunnan huipulle asti johtavia kuvioita. Molemmille on luvassa myös uusia ihmissuhteita. Malka kohtaa metsänvartijan luona vaiteliaan, mutta ihastuttavan Tenon, johon lankeaa päätäpahkaa ensikohtaamisella. Arona taas saa arkistossa yllättävän ystävän. Tiedossa on siis niin söpöä romantiikkaa, raastavaa rakkauden tuskaa kuin hiljalleen lämpenevää ystävyyttä.

Maailmanrakennus on tässä romaanissa vahvaa. Meresmaa heittää lukijan sen verran syvään päätyyn, että fantasiamaailmoja vieroksuva lukija on varmasti ymmällään ja turhautunut erikoisten, selittämättömien nimien parissa. Jos lukija on kuitenkin sitä sorttia, joka nauttii, kun ensialkuun vieraalta vaikuttava fantasiamaailma paljastaa sääntöjään ja omaperäisyyksiään vähän kerrassaan, Tytär hämärän, piika pimeän on palkitsevaa ja miellyttävää luettavaa. Kirjan maailma on todella mielenkiintoinen ja omaperäinen.

Kirja on luokiteltu nuortenkirjallisuuteen. Tämä on niitä kirjoja, joissa luokituksella ei oikeastaan ole liiemmin väliä; sopiihan tämä teini-ikäisille lukijoille, ei siinä mitään, mutta aivan yhtä hyvin myös aikuisille. Kirjan päähenkilöt ovat suunnilleen nuoria aikuisia. Luokituksissa lienee siis lähinnä kyse siitä, että tällaiset kirjat on Suomessa totuttu näkemään nuortenkirjoina. Onneksi aikuiset fantasiakirjallisuuden ystävät ymmärtävät etsiä luettavaa myös nuortenkirjojen puolelta.

Isoin miinus kirjalle on se, että tarina jää kiperästi kesken. Tämä on selvästi ensimmäinen osa isompaa kokonaisuutta. Jatko-osa on luvassa, toivon mukaan jo ensi vuonna. Jos kesken jäävät tarinat häiritsevät pahasti, Tytär hämärän, piika pimeän kannattaa jättää odottamaan siihen asti, että seuraava osa on ilmestynyt.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...