Deborah Levy: Uiden kotiin

Uiden kotiin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Voi kuule yksinäisyys huokaa…

Oivallisen Elämisen hinta -teoksen jälkeen halusin tutustua Deborah Levyn romaaneihinkin. Valinta oli helppo: ainoa suomennos on toistaiseksi Fabriikin julkaisema ja Laura Vesannon suomentama pienoisromaani Uiden kotiin.

Tapahtumat sijoittuvat Etelä-Ranskaan vuoteen 1994. Kuuluisa englantilainen runoilija Joe Jacobs viettää perheensä ja ystäväpariskunnan kanssa lomaa huvilalla. Eräänä lauantaina huvilan uima-altaassa kelluu alaston nainen. Oletettu ruumis paljastuukin uimariksi, joka esittäytyy Kitty Finchiksi. Kitty selittää jotain sekaannuksesta huvilan vuokrapäivissä ja sanoo poistuvansa hotelliin, mutta Joen vaimo Isabel kutsuu Kittyn asumaan huvilalla.

Uiden kotiin kuvaa keskiluokkaista keski-iän kriiseilyä. Runoilija Jacobsilla on valmiiksi vähän erikoinen parisuhde, Isabel on sotakirjeenvaihtaja ja siksi usein poissa perheensä luota, joten isä ja teini-ikäinen tytär Nina ovat pitkälti keskenään. Ystäväpariskunta Laura ja Mitchell pyörittävät Eustonissa kauppaa, joka myy antiikkisia aseita ja afrikkalaisia koruja. Heillä on omat ongelmansa ja Laura varsinkin on lähtökohtaisesti huomattavan nihkeä Kittyä kohtaan.

Aihe voisi olla lattea, mutta Deborah Levy katselee sitä hyvin vinolla katseella. Kitty on vakiintuneita kuvioita rikkova elementti, joka näkee ihmisten läpi. Huvilan asukkaat joutuvat kohtaamaan salaisuudet, joita haluaisivat pitää itseltäänkin. Nizzan kuumat kesäpäivät osoittautuvat huuruisiksi ja täynnä yllättävää uhan tuntua, häiritseviä aukkoja kerronnassa ja monenlaisia epävarmuuksia.

Levy on piirtänyt sivumääräisesti kovin lyhyeen tarinaan selvät, mielenkiintoiset hahmot, joilla on omat motiivinsa, salaisuutensa ja juonensa. Kiehtova, vähän vaikea kirja, mutta kallistuu kyllä vahvasti “kannatti lukea”-puolelle.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...