Alex Schulman: Unohda minut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Unohda minut on kirja, jota ei voi unohtaa. Se tulee lähelle ja koskettaa, se jää mieleen. Se on kerrottu niin liikuttavan herkällä tavalla, että koko ajan toivoo, että kaikki muuttuisi hyväksi.

Kertojana on Alex, toimittaja Alex Schulman, joka kertoo millaista oli kasvaa perheessä, jossa alkoholismi on vallitsevana ja josta ei saa puhua. Hän kertoo niin lapsen näkökulmasta kuin jo aikuisena miehenäkin, perheellisenä. Koko elämää varjostava asia on se, että äiti juo.

Asia on tuttu, perheenjäsenet ovat niin lojaaleja, että ei kerrota ulkopuolisille, ei koska perheen sisälläkään ei puhuta. Äiti on vain huonossa kunnossa, väsynyt. Juomisen takia hän kohtelee lapsiaan miten sattuu. Isäkin on “juonessa mukana”. Hyvin tulee esille se, että joka juo, ei näe sitä, miten se vaikuttaa muihin.

Kirjaa lukiessa suututtaa Alexin kiltteys ja se miten hän alentuu äidin tahtoon, yrittää ihan kaikkensa, että kaikki muuttuisi hyväksi. Vaan ei se niin mene, helppo on huudella ohjeita, jos ei tiedä, mitä se oikeasti on. Äidin ja lapsen suhde on niin läheinen, että sitä vaan kärsii, kun ei oikein muusta tiedä.

Alex yrittää saada selville äidin lapsuutta ja kun jotain murusia saa tietoonsa, kertoo ne; jollain lailla kaikella on syynsä. Ihmisen elo on ihmeellinen, kokemukset jättävät jälkensä. Koko ajan Alex yrittää saada äitinsä puhumaan, onnistumatta siinä.

Unohda minut on kaikessa raadollisuudessaan kaunis kirja. Sen kerronta on herkkää ja asiat on kerrottu suoraan mutta hienotunteisesti. Uskon, että tämä kirja avautuu niille parhaiten, joilla on vastaavanlaisia kokemuksia. Heitä, joilla ei ole, kirja puhuttelee eri tavalla, valaisee sitä, mitä siellä toisen perheessä voi olla, kaiken sen silotellun ulkokuoren sisällä.

Lue tämä kirja, sitä ei unohda!

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...