Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Urheilun unelmia ja urotekoja : Kiveen hakatut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Annetaan ensin sapiskaa, toki kansikuvasta vain: epäonnistuneen hailakat värit.

Muutenhan Kiveen hakatut -sarjasta ei ole kuin hyvää sanottavaa. Käsissä on nyt sen seitsemäs osa, kansikuvapoikana viime vuonna tuonilmaisiin hypännyt Matti Nykänen, mestari vailla vertaa. Teronen ja Vuolle -parivaljakko osaa käsitellä vainajansa kunnioittavasti, ylevästi, silti realistisesti kaikkine iloineen, murheineen ja totuuksineen alppinisti Häkä-Häkkisestä lääkäri Pekka Peltokallioon.

Peltokallioon, nii-in: mukana kirjassa on siis myös tukku urheilun parissa työskennelleitä persoonia. Vai ovatko muka tuttuja nimet Anni Collan tai Aksel Ek, jonka vihollislistalla Kekkonen tuli ensin ja perkele vasta toisena.

Häkkinen laskettelee auton katolla tuhatta ja sataa, Timo Mäkinen rallaa konepelti pystyssä melkein tuhatta ja sataa aina maaliin saakka. Nuo mielikuvat ovat tuttuja, ja myös totta, mutta: totta kai väriteltyjä.

Monella huippu-urheilijalla oli alkoholiongelmansa, joka puhkesi viimeistään uran jälkeen, toki kaikilla ei ongelmaa alkoholista, mutta monella muusta.

Häkkisen Heidi-vaimo lausahtaa suorat sanat Kalevistaan 49-vuotisen avioliiton kokemuksella:

“Minusta Kalevin kaltaisen huippu-urheilijan pitäisi pysyä sinkkuna. Siihen elämään ei tahdo perhe mahtua.”

Kävi Kalevi sentään sen verran kotona että perheeseen syntyi kolme lasta, tyttöjä kaikki.

“Timo oli isä, mutta ei ollut koskaan kotona.”

Noin tilittää puolestaan Timo Mäkisen poika Tommy. Timollakin oli kolme lasta, poikia kaikki, vaikka hänkin matkasi maailmalla 300 päivän vuosivauhtia. Siitä se alkoholilla läträäminen sitten kiihtyi, kunnes lopulta loppui.

Teksti on yhtä ravakkaa, kainostelematonta, mielenkiintoista kuten sarjan edellisessä osassa, jonka vinkkasin täällä viimeksi.

Vaikka suurin osa kirjan 20 sankarista on suht tuntemattomia, tulevat he hyvinkin tutuiksi – jopa eläviksi! – ja ainakin persoonallisiksi ‘hautakaksikon’ käsittelyssä. Hautamiehiksi tekijät itsekin itseään kutsuvat aloitettuaan kirjallisen hautauksen hienolla Taiteilijakukkulalla : suomalaisia taiteen tekijöitä -kirjalla. Kiveen hakatut -nimi on peräisin radiosarjasta, joka on kuultavissa Yle Areenasta parinsadan jakson verran.

Ei kun kiinni vaan ja nautinnollisten tositarinoiden pariin lukien tai kuunnellen!

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...