Jane Austen: Uskollinen ystävänne : kootut kertomukset

Uskollinen ystävänne

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Uskollinen ystävänne kokoaa samoihin kansiin muutaman Jane Austenin kirjeromaanin. Pääateriana on pienoisromaani Lady Susan ja sen seuraksi novellimittaiset, osin keskeneräiset Rakkaus ja ystävyys, Kolme sisarta ja Lesleyn linna. Kokonaisuuden täydentää suomentaja Inkeri Koskisen taustoittava esipuhe.

Kaikki kertomukset rakentuvat kirjeromaaneina, eli kaikki kerronta on kirjeiden muodossa. Austen on jäänyt historiaan kaikkitietävän kertojan käyttäjänä, mutta ensin hän on harjoitellut kirjeromaanin parissa: esipuheen mukaan Järki ja tunteetkin oli alunperin kirjeromaani.

Austenin vain 14-vuotiaana kirjoittama Rakkaus ja ystävyys on satiiria, joka pilkkaa romanttisia romaaneja ja niiden lukijoita. Sen uskomattomat käänteet ovatkin kovin vauhdikkaita ja lennokkaita ja rakenne yksinkertainen, siinä vain päähenkilö kertoo kirjeissä elämänsä käänteistä ystävänsä tyttärelle.

Kolme sisarta on hillitympi ja kuvaa avioliittojärjestelyjä kolmen sisaruksen välisten kirjeiden muodossa. Yksi sisaruksista on menossa naimisiin epämiellyttävänä pidetyn miehen kanssa ja siitähän riittää kirjeenvaihdolle aihetta. Samat tapahtumat näyttäytyvät kovin eri valossa kirjeen kirjoittajasta riippuen.

Lesleyn linnassa juoruillaan jo laajemmalla porukalla kirjeiden muodossa. Lesleyn sisarusten maailma järkkyy, kun he saavat uuden äitipuolen. Lutterellin sisaruksista toinen taas menettää sulhasensa.

Lady Susan kertoo äideistä ja tyttäristä. Romaanin keskiössä on kaksi äiti-tytär-paria: rouva Vernon vaihtaa kirjeitä äitinsä Lady De Courcyn kanssa, Lady Susan taas kirjoittaa ystävättärelleen eikä tyttärelleen Fredericalle. Lady Susan kertoo siitä, kuinka Lady Susan, vaarallinen ja hurmaava koketti, saapuu vieraaksi rouva Vernonin perheeseen. Lady Susan on huomattavan kiero ja häijy sosiopaatti – joka toki kirjoittaa oivallisia kirjeitä.

Austenin nuoruudentuotanto tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman loistavaan kirjailijaan, mutta näiltä osin keskeneräisiltäkin tarinoilta ei tietenkään kannata odottaa Austenin mestariteosten kirjallista tasoa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...