Markus Partanen ja Ari Turunen: Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja

Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Miksi tervehtiessä on kohteliasta nostaa hattua ja puristaa kättä? Mitä ruokapöydässä saa tehdä ja mitä ei? Miksi luonnollisiin tarpeisiin liittyy häpeää? Miksi seksuaalinen pidättyväisyys ja häveliäisyys on tärkeää? Milloin alkoholista tuli ongelma? Ari Turusen ja Markus Partasen Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja pyrkii vastaamaan historiallisessa perspektiivissä, mistä monet kriittisesti arvioiden jopa irrationaalisen oloiset käytöstapamme ovat peräisin?

Partanen ja Turunen ovat tutkineet käytösoppaita useiden vuosisatojen ajoilta, aina keskiajalta alkaen 1900-luvulle asti. Yleisesti ottaen mitä lähemmäs omaa aikaamme olemme tulleet, sitä häveliäämmiksi ihmiset ovat tulleet. Keskiajalla esimerkiksi naisen raiskaamista ei pidetty mitenkään tuomittavana ritarille, ainakin mikäli nainen kuului alempiin säätyihin. Vastaavasti menneeseen aikaan pidoissa ja juomingeissa meno saattoi äityä kovinkin hurjaksi munkkien ja pappienkin ryypätessä jopa kuukausia yhteen menoon. Ja edelleen uudemmallakin ajalla, ainakin ennen viemäreiden kehittämistä, kehon eritteisiin suhtautuminen oli koko lailla mutkattomampaa kuin nykyään. Julkinen nöyryyttäminen ja muiden vahingolle nauraminen oli aikaisemmin myös täysin sopivaa.

Uusi ulkokultaisen käytöksen kirja on kiinnostava löytöretki tapakulttuurimme historiaan. Eri aikakausien käytösoppaat heijastelevat myös aikansa ihmiskuvaa ja maailmankuvaa, yleisiä moraalikäsityksiä ja ihmisihanteita. Käytösoppaiden kehityksen kautta voidaan lukea myös eurooppalaisen kulttuurin kehityksestä pimeältä ja barbaariselta keskiajalta kohti nykyaikaa. Kannattaa tutustua!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...