Antti Eskola: Vaikka en niin kuin kirkko opettaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskola (s. 1934) on eläkkeelle jäätyään julkaissut niin sanotun uskontotrilogian – Uskon tunnustelua (2000), Tiedän ja uskon (2003) ja Yksinkertainen usko (2006). Näiden täydennykseksi häneltä ilmestyi tänä vuonna esseeteos Vaikka en niin kuin kirkko opettaa, jossa Eskola pohtii oman uskonsa suhdetta evankelis-luterilaisen kirkon opetuksiin.

Hän kirjoittaa: ”Onhan sekin, mitä kutsun omaksi uskokseni, pohjimmiltaan noussut kirkon opista, ei pelkkänä teologisena tai filosofisena päättelynä, vaan sosiaalipsykologisena prosessina.” Pohjana hänellä tuntuu erityisesti olevan lapsuudenkodin harras ja yksinkertainen usko, joka toi rauhaa ja turvallisuutta. Nytkin kirkon messujen ja palvelusten kuviot ärsyttävät ja vaivauttavat häntä, mutta matkoilla hän poikkeaa mielellään hautausmaille ja kirkkorakennuksiin kokien niissä sellaista, mitä voi kutsua pyhyydeksi, mutta yhtä hyvin hän löytää pyhyyden kesämökin terassin saunanjälkeistunnelmista.

”Uskonnot ovat helmiä samassa ketjussa. Jumala on nauha, joka pitää ne yhdessä.” Näin Eskola kirjoitti jo koululaisena, mutta samanlainen ajatustapa löytyy vanhenevankin tutkijan kirjasta. Kirja avaa kauniin ja uskottavan näkymän hänen ajatuksiinsa, ja voin lämpimästi suositella sitä uskonnollisesta keskustelusta kiinnostuneille: tekstissä näkyy tutkijan systemaattisuus, mutta silti se ei ole monimutkaista tai raskassoutuista. Kunpa vain kirjalle olisi saatu vähän sujuvampi nimi, niin paketti olisi täydellinen.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Jep, hetken epäilin potevani lukihäiriötä, sitten luulin kirjoitusvirheeksi. Vasta kun aloin lukea teksiä, koin ahaa-elämyksen, joka on aina niin mukava kokea.

  2. Minäkin pidän kirjan nimestä, herättää ajattelemaan. Kotikirjastosta löytyy tämäkin, mutta kirjalista on niin pitkä, että lukeminen jää ensi vuoteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...