Pekka Kilpinen: Vakavasti otettavaa huuhaata : kurkistuksia historiankirjoituksen marginaaliin ja rivinväleihin

Kansi: Vakavasti otettavaa huuhaata

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olisi helppoa ajatella, että alkemian harjoittajat ja viisasten kiven etsijät olivat vähän tyhmiä, elleivät peräti hulluja. Tällainen historiallinen jälkiviisastelu on kuitenkin hedelmätöntä ja anakronistista. Kaikki vanhentuneet tiedot ja uskomukset ovat aikanaan sopineet saatavilla olevaan tietoon ja ihmisille tarjottuun maailmankuvaan.

Tämä kirjanen valottaa taustoja monelle menneen ajan ”todelliselle” ilmiölle, joka on tähän päivään mennessä menettänyt uskottavuutensa tai joka on korvautunut uudella käytännöllä. Kaksintaistelun ei enää katsota antavan ehdottomia vastauksia, itsemurhan yrittäjiä ja sodomitteja yritetään hoitaa eikä rankaista, ja ruusuristiläisyys on korvautunut alieneiden kontaktiyrityksiä piilottelevilla hallituksilla. Lisäksi Pekka Kilpinen on koonnut paljon mielenkiintoisia faktoja esimerkiksi pyöveleistä, vampyyreista ja luddiiteista.

Nykytieteen ja -moraalin valossa animaalinen mesmerismi ja kastrointi ovat menettäneet hohtonsa. Tiedemiesten alkemian puolelle vieneitä sivuaskelia ei välitetä mainita. Sopii kuitenkin miettiä, mille tämän päivän huipputekniikalle ja katu-uskottaville uskomuksille tulevaisuudessa pyöritellään epäuskoisesti päätä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...