Pekka Kilpinen: Vakavasti otettavaa huuhaata : kurkistuksia historiankirjoituksen marginaaliin ja rivinväleihin

Vakavasti otettavaa huuhaata

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olisi helppoa ajatella, että alkemian harjoittajat ja viisasten kiven etsijät olivat vähän tyhmiä, elleivät peräti hulluja. Tällainen historiallinen jälkiviisastelu on kuitenkin hedelmätöntä ja anakronistista. Kaikki vanhentuneet tiedot ja uskomukset ovat aikanaan sopineet saatavilla olevaan tietoon ja ihmisille tarjottuun maailmankuvaan.

Tämä kirjanen valottaa taustoja monelle menneen ajan “todelliselle” ilmiölle, joka on tähän päivään mennessä menettänyt uskottavuutensa tai joka on korvautunut uudella käytännöllä. Kaksintaistelun ei enää katsota antavan ehdottomia vastauksia, itsemurhan yrittäjiä ja sodomitteja yritetään hoitaa eikä rankaista, ja ruusuristiläisyys on korvautunut alieneiden kontaktiyrityksiä piilottelevilla hallituksilla. Lisäksi Pekka Kilpinen on koonnut paljon mielenkiintoisia faktoja esimerkiksi pyöveleistä, vampyyreista ja luddiiteista.

Nykytieteen ja -moraalin valossa animaalinen mesmerismi ja kastrointi ovat menettäneet hohtonsa. Tiedemiesten alkemian puolelle vieneitä sivuaskelia ei välitetä mainita. Sopii kuitenkin miettiä, mille tämän päivän huipputekniikalle ja katu-uskottaville uskomuksille tulevaisuudessa pyöritellään epäuskoisesti päätä.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...