Petri Hiltunen: Vala auringolle, Aavetanssi

Osta kirja itsellesi

Hiltusen sarjakuva-albumit kuuluvat suomalaisen sarjakuvataiteen ehdottomaan kärkikaartiin. Vahva mustavalkotaide on jo laadukasta, mutta erityisesti käsikirjoitus erottaa albumit keskivertosarjakuvasta. Hiltusen realismi hätkähdyttää sekä sanoin että kuvin.

Albumit sijoittuvat 1800-luvun Yhdysvaltoihin tasankointiaanien maailmaan. Päähenkilö on Juokseva mäyrä, valkoisten parissa kasvanut täysverinen lakota (sioux) -intiaani. Vala auringolle -albumissa Juokseva mäyrä joutuu sovittamattomaan vihaan valkoisten kanssa ja pakenee oman kansansa pariin, mutta siirtymä kulttuurista toiseen ei ole mitenkään kivuton. Kestää aikansa ennen kuin hän tottuu heimonsa tapoihin.

Aavetanssi sijoittuu myöhäisempään aikaan, jolloin tasankointiaanit vielä kerran yrittävät nostattaa kulttuurinsa henkeä uuden uskonnon avulla. Valkoiset kuitenkin pelkäävät tätä hurmosliikettä ja lähettävät ratsuväen valvomaan intiaaneja. Tapahtumat kärjistyvät traagisin seurauksin Wounded Kneessä.

Hiltusen albumit eivät kuvaa intiaaneja verenhimoisina villeinä, mutta eivät myöskään kaunistele näiden kulttuuria. Intiaanikulttuurin synkät puolet kiduttamisineen ja silpomisineenkin ovat mukana. Myöskään valkoisten tekoja ei nähdä mustana eikä valkoisena. Hyvyys ja pahuus ei ole kiinni ihonväristä vaan ihmisyksilön luonteesta. Realististen lännentarinoiden ystäville!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...