Alyson Richman: Van Goghin viimeinen rakkaus

Osta kirja itsellesi

Vincent-parka! Hän vietti viimeiset elonpäivänsä tohtori Gachetin hoidossa, joka uskoi homeopatiaan ja tyrkytti Vincentille rohdoksiaan, ja jonka Marguerite-tytär marhasi taiteilijan ympärillä, kun tämä olisi vain halunnut maalata rauhassa. Ja olisikohan tohtori tullut yliannostelleeksi lempirohdostaan, sormustinkukkauutetta (digitalis), jonka myrkytysoireisiin kuuluu levottomuus — ja keltaisena näkeminen?

Van Goghin viimeiset 70 päivää Auvers-sur-Oisessa ennen kuolemaa oman käden kautta olivat tavattoman tuotteliasta aikaa. Taiteilija asui halvassa majatalossa ja kulki maalausvälineineen kylällä ja tohtorin talossa, jossa leskimies Gachetin, 21-vuotiaan Margueriten ja vähän nuoremman Paulin lisäksi asui ”kotiopettajatar” ja tämän avioton tytär. Tohtori Gachet suosi taiteilijoita ja kutsui heitä kotiinsa. Marguerite oli kahden van Goghin maalauksen mallina.

Kaikki tämä ja moni muukin asia kirjassa on faktaa, jonka kehikkoon Richman luo viihderomanttisen tarinan Vincentin ja Margueriten suhteesta. Gachetin oudon uusperheen keskinäiset suhteet ovat kyllä mielenkiintoisia nekin! Kirjan suomenkielinen nimi painottaa rakkaustarinaa enemmän kuin alkuperäinen The Last van Gogh. Teksti on lajityypillisesti hiukan siirappista. Mutta kirjailija lienee onnistunut siinä, mihin on pyrkinyt. Hän rakentaa löytämistään lähteistä ja haastatteluista henkilöilleen mahdollisen tarinan ja samalla elävöittää van Goghin maalauksia luomalla niiden synnylle mahdolliset tilanteet. Kirjailija kuvailee Margueriten suulla van Goghin värejä, tekniikkaa ja maalausten yksityiskohtia. Suuri osa näistä kuvauksista on van Goghin omia luonnehdintoja, joita löytyy mm. hänen kirjeistään Theo-veljelle (Irving Stone, toim.: Kirjeitä veljelleni).

Parasta kirjassa onkin, että jos lukija ei ole aiemmin kiinnostunut van Goghin taiteesta, nyt kiinnostuu. Kirjaa lukiessa kannattaa pitää käden ulottuvilla jokin kuvateos van Goghin töistä, koska tulee voittamaton halu nähdä maalaukset joista puhutaan. Ja kirjan luettuaan voi vaikkapa lähteä katsomaan yleisölle nyt avointa Gachetin taloa ja antaa mielikuvituksen lentää.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...