Kuvien takana kuolema

Jaana Lehtiö: Kuvien takana kuolema

Porvoolaisen Jaana Lehtiön dekkarisarja, joka kertoo komisario Juha Muhosen tutkimuksista, on kotimaista cozy crime -tyyliä parhaimmillaan. Totta kai jokaisessa osassa tapahtuu murha, usein kaksikin, mutta väkivaltaa ei juurikaan kuvata eivätkä lapset tai nuoret ole uhattuina. Tällaisille kirjoille lienee paljon kysyntää, ja itsekin luen niitä aina... Lue koko vinkki »
Haaveiden haaksirikko

Saara Vaherjoki-Honkala: Haaveiden haaksirikko

Haaveiden haaksirikko on jälleen yksi upea teos siitä, miten naisten elämä on ollut melko lailla hankalaa. Kun nainen menee miehen kanssa yksiin, niin naisen osa on silloin vain olla äiti ja hoitaa kotia. Oma ura on silloin menetetty. Elli Forssell oli lahjakas laulajatar 1900-luvun alussa, niitti mainetta ja oli lähes uransa huipulla. Baltian ... Lue koko vinkki »
Helene & Einar

Paavo Enroth: Helene & Einar

Sain tämän kirjan lahjaksi ja olen paneutunut siihen huolella, lukien sitä kauan ja sanasta sanaan. Taiteilijoihin liittyvät elämäkerralliset teokset ovat aina olleet niin perin juurin kiinnostavia. Miksikö? Siitä harmillisesta syystä, että he elivät taiteelleen usein varsin köyhissä oloissa, mutta hyvin sitkeästi silti. Maine on tullut pääosin vas... Lue koko vinkki »
Kadonneet tytöt

Petra Forstén: Kadonneet tytöt

Minulle on käynyt niin, että kun omasta lapsuudesta ja tyttöiästä on jo kauan, on tullut joskus vaikeammaksi eläytyä täysin rinnoin sellaisiin kirjoihin, joissa kertoja on lapsi tai kovin nuori. Mielikuvituksen puutetta ehkä? Joka tapauksessa jotkin erityiset kirjat ovat murtaneet tämän muurin: viime aikoina vaikkapa Riikka Pulkkisen Lumo, Ann-Luis... Lue koko vinkki »
Susiraja

Lauri Lattu: Susiraja

Lauri Lattu on kauhukirjallisuuden ja erityisesti H. P. Lovecraftin asiantuntija, joka nyt debytoi romaanikirjailijana kauhuun erikoistuneella Haamu-kustantamolla. Arvatkaapas, mitä on tarjolla? Kauhua, tietenkin! Susiraja on kertomus Maaritista, joka työskentelee taiteilijana. Omien alitajunnan laitamailta kumpuavien synkkien taulujensa lisäksi... Lue koko vinkki »
Totuudenetsijät

Nina Kokkinen: Totuudenetsijät : Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa

Filosofian tohtori Nina Kokkisen väitöskirjan 'suomennos' tässä käsillä kolmen suomalaisen taidemaalarin ajattelusta ja herkkyydestä kokea olemisen monimuotoisuus. Suomen Taideyhdistys myönsi Kokkiselle tästä Totuudenetsijät-kirjasta vuosittaisen Edvard Richter -palkinnon laadukkaasta taidekirjoittamisesta kirjan ilmestymisvuonna 2019. Kun krist... Lue koko vinkki »
Francis Baconin kuolema

Max Porter: Francis Baconin kuolema 

Tämä kirja jäi mieleen! Ei sivumäärän takia, sillä 68 sivusta tekstiä on vain 44 sivua ja niissäkin sanat on aseteltu hyvin ilmavasti. Kustantajan takakansitekstin mukaan kirja on romaani ja romaanina ”ennennäkemätön, vimmainen yritys tallentaa Francis Baconin rujo maalaustyyli paperille”.  Ennennäkemätön ja vimmainen, voimakas ja kiinnosta... Lue koko vinkki »
Dora Wahlroos : taiteilijatarina

Riitta Konttinen: Dora Wahlroos : taiteilijatarina

Muistan hyvin sen, että olen nähnyt ensimmäisen kerran Dora Wahlroosin taidetta Turun taidemuseossa. Se jäi niin mieleen, koska en ollut juurikaan kuullut hänestä. Aina puhutaan muista, tunnetuimmista naistaiteilijoista. Tykästyin kuitenkin kovasti Doran tauluihin ja niistä huokuviin tuntemuksiin. Lisäksi olen aina ollut kiinnostunut siitä, mite... Lue koko vinkki »
Suruttomat

Venla Hiidensalo: Suruttomat

Kun eno onkin isä; eikä mamma olekaan äiti, vaan on täti ja pappa siis tädin mies. Näin ollen serkku onkin sisko! Ja oikea äiti on kuollut. Romaanin juonta voin huoletta avata, koska kaikki tuo on yleisesti tiedossa, Wikipediassakin. Sitä paitsi alussa kertomani ei ole pääasia, vaan pääasia on oikea äiti, Helmi Vartiainen. Helmi on tämän retkuta... Lue koko vinkki »
Rembrandt: tottelematon

Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Rembrandt : Tottelematon

Jostain syystä kun varasin tämän kirjan kuvittelin, että kyseessä olisi aikuisille suunnattu Rembrandtin elämäkerta. No, ei varsinaisesti. Suoranaisesta lastenkirjasta ei ehkä voida puhua, mutta hieman nuoremmille lukijoille kirja on kuitenkin suunnattu. En voi silti sanoa pettyneeni, sillä kirja osoittautui erinomaiseksi oppaaksi Rembrandtin taite... Lue koko vinkki »

Eppu Nuotio: Maggie ja minä

Eppu Nuotion uusin kirja Maggie ja minä kertoo kahdesta aikakaudesta, joiden naiset oikein kivasti soluttautuvat toisiinsa. 1900-luvulla oli taiteilija Venny Soldan-Brofeldt ja hänen elämänsä. Hyvin viitatataan hänen eloonsa Juhani Ahon kanssa, joka ei ollut niitä kaikista auvoisimpia. Hänen lohdukseen on Maggie. Maggie Gripenberg, tanssija. Hei... Lue koko vinkki »

Viljami Puustinen: Veljekset Gallén

Elämä kuuluisuuden sisaruksena ei varmaankaan ole aina helppoa. Elämässään menestynyt sisarus saa vanhempien rinnan paisumaan ylpeydestä ja siinä rinnalla on paha puhua niistä omista pienistä saavutuksistaan. Hieman tällainen tilanne oli Axel Gallénin veljellä Uno Gallénilla. Vanhemmasta veljestä piti tulla viulisti mutta ei siitä lopulta tullut yh... Lue koko vinkki »

Milo Manara ja Simona Manara: Caravaggio : armahdus

Milo Manaran Caravaggio on kaksiosainen henkilöhistoriikki, joka läpikäy Michelangelo Merisi da Caravaggion, yhden kaikkien aikojen parhaista taiteilijoista, elämän. Ensimmäinen osa kattoi Caravaggion elämän alkupuolen toisen keskittyessä vuosiin Napolissa ja Maltalla. Tämänkertainen tarina alkaa tapahtuman seuraamuksista, jotka varjostivat Cara... Lue koko vinkki »

Annukka Mäkijärvi, Hanna-Reetta Schreck ja Iida Turpeinen: Ellen T.

Ellen Thesleff on ollut viime aikoina paljon tapetilla ja viime syksynä kuuluisasta symbolistista ja ekspressionistista saapui viimein myös sarjakuva. Thesleffin elämää tarkastellaan sarjakuvassa kolmen paikkakunnan kautta, joilla oli voimakas vaikutus hänen elämäänsä ja ilmaisuunsa. Pariisissa Thesleff uppoutui eri taidevirtausten maailmaan ja sii... Lue koko vinkki »

Camilla Granbacka: Taide ja tunteet : Sigrid Schaumanin elämä

Sigrid Schauman (1877-1979) eli poikkeuksellisen pitkän elämän ja hänen vaikutuksensa Suomen taidekentällä ei aikanaan ollut vähäinen sekään. Joskus jopa pohjoismaiden Cézanneksi kutsuttu modernisti ja taiteen uudistaja on kuitenkin jäänyt sikäli omituiseen paitsioon, että ennen tätä hänen tuotannostaan ei ole julkaistu mitään kattavaa esitystä. Ca... Lue koko vinkki »
Kuolema kiitospäivänä

Louise Penny: Kuolema kiitospäivänä

Louise Pennyn esikoisteos ilmestyi suomeksi jo toistamiseen, edellisen ker­ran rikoskomisario Armand Gamachen tutkimuksiin päästiin vuonna 2008, kun WSOY julkaisi kirjan Sapo-sarjassa nimellä Naivistin kuolema. Silloin sar­jan julkaisu jäi kakkososaan, saapa nähdä kuinka pitkälle Bazar tällä kertaa suomentaa nyt jo 15-osaiseksi venynyttä sarjaa. ... Lue koko vinkki »

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

Sairaalajännäreitä sisältyy jokaisen ahkeran dekkarinkuluttajan lukuhistoriaan varmasti monia – muistan itse aloittaneeni joskus 1970-luvulla Robin Cookin Koomalla, joka loi nuoren lukijansa tajuntaan kaamean pelon moisia hoitolaitoksia kohtaan. Psykiatrinen sairaala on tietenkin vielä luku erikseen, ja sellaisen maailmaan on Alex Michaelides sijoi... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »

Sanna Ryynänen: Meri Genetz : Levoton sielu

Kuvataiteen tuntemukseni on ehkä heikonlainen, mutta itse taiteilijoiden epäsovinnainen elämä on kiinnostanut aina. Luovuus on potentiaalia nähdä asiat toisin ja luoda uutta, ottaa riskejä ja rikkoa rajoja. Taiteellinen lahjakkuus on usein sekä rikkaus että riesa, herkkyyden ja vahvuuden ristiriitaa. En muista aiemmin Meri Genetzistä kuulleeni, mut... Lue koko vinkki »