Raymond Chandler: Vanha kultaraha

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Philip Marlowe saa selkeältä vaikuttavan keikan. Eräs varsin arvokas vanha kultaraha on varastettu ja varaskin on tiedossa. Ilkeä miniä on lähtenyt lätkimään kultaraha mukanaan. Marlowen täytyy selvittää, mihin miniä on kadonnut, mutta kenellekään ei saa kertoa mitään, etenkään pojalle, jonka vaimosta on kyse.

Noh, ihan näin helpolla ei selvitä. Hommaan liittyy piankin pari ruumista ja Marlowe huomaa olevansa keskellä poliisin murhatutkimuksia. Poliisihan ei taas katso hyvällä sitä, miten Marlowe pitää kiinni työnantajansa yksityisyydestä. Siinäpä on Marlowella luovimista. Kuka on murhien takana? Kenellä kultaraha on? Kuka on ruskeahattuinen mies, joka Marlowea varjostaa?

Vanha kultaraha on klassista kovaotteista dekkaria, Chandlerin kolmas Marlowe-romaani. Marlowe kovistelee tiensä läpi vaarallisten tilanteiden. Mukana on vanhaa Los Angelesia, kohtalokkaita naisia, ilkeitä gangstereita, nasevaa sanailua, viinapullo toimiston kaapissa, kaikki peruskuviot. Juonikin on oikein näppärä, Marlowella — joka tietysti haluaa setviä koko sotkun, eikä tyydy helppoihin ratkaisuihin — riittää tutkittavaa.

Kelpo kesädekkari kovaotteisemman linjan ystäville, vaikka Chandler kuulemma piti itse kirjaa huonoimpanaan (lähde).

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...