E.L. Doctorow: Vesilaitos

Osta kirja itsellesi

Doctorow’n suosikkiaiheisiin kuuluu New York. Tässä historiallisessa tarinassa kaupunkia tarkastellaan 1800-luvun lopulla, muutama vuosi sisällissodan jälkeen. Kynämies-kirjan novellista alkunsa saaneessa tarinassa lehtimies McIlvaine kertoo jälkeenpäin kummallisista tapahtumista. McIlvainen avustaja, Martin Pemberton, näkee kuolleen isänsä kaupungilla kulkemassa omnibussilla. Martin alkaa selvitellä asiaa ja katoaa pian itsekin.

Vanhempi Pemberton oli varakas mies, mutta jostain syystä leski jäi tyystin rahattomaksi. Vauraus oli hankittu varsin kieroilla, päivänvaloa kestämättömillä konsteilla, mikä tuo oman pikantin lisänsä tarinaan. Asiaan liittyykin kaikenlaista, kuten McIlvaine tutkimustensa jälkeen saa selville, eikä kyse ole pelkästään rappiolle ajautuneen nuorukaisen harhanäyistä.

Tarina on jännittävä ja sen taustapiruna hääräilevä tohtori Sartorius varsin kiehtova hahmo. Sartoriushan on tuttu Marssinsa lukeneille, tässä kirjassa tohtori näyttäytyy hieman erilaisessa valossa. Tärkeä hahmo tarinassa on myös New York, joka elää ja hengittää kirjan sivuilla. Doctorow kuvaa 1800-luvun lopun New Yorkia yksityiskohtaisesti.

Doctorow, etunimiltään Edgar Lawrence, on nimetty Edgar Allan Poen mukaan. Doctorow on kertonut Vesilaitoksen olevan kunnianosoitus tälle toiselle Edgarille ja sen kaltainen tunnelma kirjasta välittyykin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...