Kerstin Balke: Villasukkien uudet kuviot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kerstin Balke on saksalainen neulesuunnittelija, joka tunnetaan blogissaan ja Instagram-tilillään myös nimimerkillä stine_und_stitch. Hänen kerrotaan suunnitelleen kaikenlaisia mahdollisia neuleita, mutta kirjoneulesukat ovat hänelle kaikista läheisimpiä.

Villasukkien uudet kuviot -kirjassa on ohjeet 26 sukkamalliin, joissa kaikissa on siis käytetty useampaa kuin yhtä väriä. Tarkoituksena on ollut tehdä opaskirja niille, jotka ovat aloittelijoita kirjoneuleen saralla. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että kuviot ovat melko yksinkertaisia, eikä niissä ole kolmea silmukkaa pidempiä lankajuoksuja, jolloin ei synny kovin pitkiä lankalenkkejä eikä lankoja tarvitse sitoa toisiinsa kiertämällä työn nurjalla puolella.

Kirjan suomenkielisestä otsikosta huolimatta sukissa käytetyt kuviot eivät olleet mitenkään erityisen uusia, mutta ehkäpä otsikko viittasikin tämän ilmaisun toiseen merkitykseen. Mukana on esimerkiksi oikein mukavan näköisiä kukonaskelkuvioita ja erilaisia sahalaitamuunnelmia.

Jotta edellä mainitut lyhyet lankajuoksut toteutuisivat, on mallien oltava tietenkin melko pieniä, mutta saattaa olla, että vähemmän on enemmän tässäkin asiassa. Useimmissa malleissa on tiimalasikantapää, joka mahdollistaa kuvioiden jatkumisen suoraan varresta, koska ei tarvitse tehdä kiilakavennuksia. Tiimalasikantapään ja muidenkin neulomisen perusasioiden ohjeet ovat melko perusteellisina kirjan loppuosassa; lisäksi on turvauduttu moderniin tekniikkaan ja annettu QR-koodi, jonka takaa löytyy ohjevideoita.

Kaikissa malleissa on käytetty saksalaista Lang Yarns Jawoll -lankaa, joka on varsin ohutta. Lankaa saa tilattua joistakin suomalaisistakin nettikaupoista; sen värit ovat kauniina hehkuvia. – Koska minulla nyt ei ollut käytettävissäni kyseistä lankaa, en oikein ymmärtänyt, miten ohjeissa saatu tiheys voidaan toteuttaa ehdotetuilla 2,5-3:n puikoilla, mutta luultavasti tässä oli kyse vain omasta mielikuvituksen ja tiedon puutteestani.

Kokonaisuudessaan tämä kirja on mielestäni varsin tarpeellinen, koska kirjoneuleen salat on siinä opetettu varsin perusteellisesti, ja näin ollen siitä olisi varmaankin apua myös kokemattomalle neulojalle. Mallit on kuitenkin jaoteltu vaikeusasteisiin, joten taitavatkin sukkientekijät saavat siitä haasteita ja piristystä neuletöihinsä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...