Tuomas Hovi: Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula

Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vlad Seivästäjä ja Bram Stokerin Dracula on jo sadan vuoden ajan liitetty toisiinsa. Kun laitetaan faktat pöytään, huomataan, ettei heillä ole paljoakaan yhteistä, mutta siitä saa mitä mielenkiintoisimman tietokirjan.

Tuomas Hovi käy läpi Vlad Seivästäjän elämän, miten Dracula on liitetty häneen, kuinka Dracula kirjana on syntynyt ja miten vampyyrikreivin legenda kukoistaa edelleen. Olin iloisesti yllättynyt siitä kuinka paljon Valakian ruhtinaasta on säilynyt tietoa. Selville käy myös, että aikoinaan on kirjoitettu melkein päättömiä siitä, kuinka Bram Stokerilla on ollut juuri Vlad Seivästäjä mielessään Draculaa kirjoittaessa. Ainoa mikä tuntuu turhalta on spekulointi siitä, kuka oikein on Draculan esikuva.

Käy ilmi, että Stoker keksi kirjaansa vampyyreille ominaisuuksia, jotka ovat rikastuttaneet vampyyrilegendoja ja niitä on ansiokkaasti hyödynnetty tähän päivään asti. Vaikka Vlad Seivästäjä ja Dracula eivät historiallisesti liity toisiinsa niin tiukasti kuin on luultu ja uskottu, on tätä herkullista yhdistelmää käytetty runsaasti hyväksi. 1970-luvulta lähtien aina vain enemmän ja viimeisimpänä elokuvassa Dracula Untold, jossa kerrotaan kuinka Vlad Seivästäjästä tuli Dracula.

Kattavat elokuva- ja kirjalistat tuovat esiin jo unohdettuja teoksia, puhumattakaan Bram Stokerin käyttämästä lähdeaineistosta, jonka luettelo on säilynyt kokonaisuudessaan. Vampyyrifaneille, historiafriikeille ja ihan vain uteliaille ihmisille; Hovin teos on sekä kattava, mielenkiintoinen että lukukokemus.

Paula

Paula on fanaattinen lukija ja yhtä aikaa on yleensä niin kaunoa kuin kaiken maailman tietokirjallisuuttakin luettavana. Paula etsii aina erikoisia lukukokemuksia, mutta silti joitakin lempikirjailijoitakin löytyy. Lukemisen lisäksi matkustelu ja kaikenmoiset käsityöt kuuluvat rakkaisiin harrastuksiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...