Naomi Alderman: Voima

Voima

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mitä tapahtuisi, jos teinitytöt keksisivät yllättäen itsestään voiman antaa mahdollisesti hengenvaarallisia sähköiskuja niin halutessaan? Jos tytöt voisivat antaa voiman myös aikuisille naisille? Miehillä tällaista voimaa ei olisi.

Tätä kysymystä lähtee pohtimaan Voima. Ei ihme, että kirja on herättänyt kohua. Asetelma on sähköinen. Miesten ja naisten välinen voimatasapaino kääntyy päälaelleen, eikä se voi olla vaikuttamatta maailmanmenoon.

Tätä muutosta kirja tarkastelee muutamasta eri näkökulmasta. Näkökulmat ovat pääasiassa naisten, mutta yksi miesnäkökulmakin saadaan nigerialaisesta toimittajasta, joka havahtuu dokumentoimaan asiaa jo varhaisessa vaiheessa.

Kirja on muotoiltu siten, että se katselee ilmiötä kaukaa tulevaisuudesta. Kehyskertomus antaa oman käänteensä asioille, toisaalta se tuntuu vähän tarpeettomaltakin – tarinassa itsessään riittää kyllä potkua. Mielenkiintoinen asetelma kehyksessäkin on, kun tuhansien vuosien päästä ihmetellään maailmaa, jossa oli – jos joku voi uskoa – vaikkapa miessotilaita.

Ensifiilikseltään Voima on feministinen utopia, mutta kyllä se sitten kuitenkin dystopian puolelle kääntyy, sen verran synkäksi meno käy, kun järkyttynyt maailma hakee tasapainoa erilaisten ylilyöntien kautta. Naiset kostavat miehille vuosituhansien vääryyksiä, miehet hakevat aseiden avulla valtaansa takaisin ja pahimmillaan tilanteet kärjistyvät todella rajusti.

Voima on toisaalta synkkää ja ajatuksia herättävää asetelmien kääntämistä, toisaalta melkoista toimintajännäriä. Ei ihme, että kirja on saavuttanut suosiota ja huomiota; kyllä se lukemisen arvoinen ajatustenravistelija on.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...