Markku Sadelehto (toim.): Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia

Wendigo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

H. P. Lovecraft ylisti esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa useita kauhutarinoita laatineita kirjailijoita. Wendigo ja muita yliluonnollisia kertomuksia kerää nyt yksiin kansiin yhdeksän ennen suomentamatonta kauhutarinaa, joiden tekijät esseessä mainitaan. Osa novelleista on nimenomaan esseessä mainittuja, osalta on jotain uutta ja ennen suomeksi näkemätöntä.

Kokoelman avaa sen niminovelli, Algernon Blackwoodin Wendigo, kauhistuttava kohtaaminen villiä luontoa edustavan tuulidemoni Wendigon kanssa Kanadan pohjoisissa erämaissa. Hienoa työtä, mutta kokoelman todellinen huippuhetki kohdataan loppupuolella, kun käsiin saadaan Arthur Machenin upea Suuri Jumala Pan, jossa lontoolaiset seurapiiriherrat selvittelevät mystisiä tapahtumia.

Aivan jokainen kokoelman novelleista ei samalle huipulle yllä, mutta noin keskimäärin laatu on korkealla ja novellit ovat varsin vetreässä kunnossa ikäisikseen – tuoreimmat niistä ovat Lovecraftin esseen julkaisuvuodelta 1927, vanhimmat 1890-luvulta. Wendigo on mainio paketti yliluonnollisen kauhun ystäville, huomattavasti aivan väärällä tavalla karmivaa kansikuvaansa tyylikkäämpi kattaus kauhua.

Jos Lovecraftin essee kiinnostaa, se löytyy suomeksi kokoelmasta Hautakummun salaisuus.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...