Markku Sadelehto (toim.): Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

H.P. Lovecraft ylisti esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa useita kauhutarinoita laatineita kirjailijoita. Wendigo ja muita yliluonnollisia kertomuksia kerää nyt yksiin kansiin yhdeksän ennen suomentamatonta kauhutarinaa, joiden tekijät esseessä mainitaan. Osa novelleista on nimenomaan esseessä mainittuja, osalta on jotain uutta ja ennen suomeksi näkemätöntä.

Kokoelman avaa sen niminovelli, Algernon Blackwoodin Wendigo, kauhistuttava kohtaaminen villiä luontoa edustavan tuulidemoni Wendigon kanssa Kanadan pohjoisissa erämaissa. Hienoa työtä, mutta kokoelman todellinen huippuhetki kohdataan loppupuolella, kun käsiin saadaan Arthur Machenin upea Suuri Jumala Pan, jossa lontoolaiset seurapiiriherrat selvittelevät mystisiä tapahtumia.

Aivan jokainen kokoelman novelleista ei samalle huipulle yllä, mutta noin keskimäärin laatu on korkealla ja novellit ovat varsin vetreässä kunnossa ikäisikseen – tuoreimmat niistä ovat Lovecraftin esseen julkaisuvuodelta 1927, vanhimmat 1890-luvulta. Wendigo on mainio paketti yliluonnollisen kauhun ystäville, huomattavasti aivan väärällä tavalla karmivaa kansikuvaansa tyylikkäämpi kattaus kauhua.

Jos Lovecraftin essee kiinnostaa, se löytyy suomeksi kokoelmasta Hautakummun salaisuus.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...