Jaakko Yli-Juonikas: Yö on viisain & Neljä ratsastajaa

Osta kirja itsellesi

Kokeilevalla kirjallisuudella meritoitunut Jaakko Yli-Juonikas etsii jälleen jotain uutta. Nyt käsittelyssä on mielenkiintoinen yhdistelmä: Yö on viisain on novellikokoelma, joka toimii alkusanoina uudelle romaanisarjalle. Kirjan toisesta päästä (aivan konkreettisestikin, takakannesta alkaen!) löytyy sitten romaanisarjan ensimmäinen luku. Neljä ratsastajaa tempaisee heti mukaansa tunnelmallaan, ja sarjalta voi odottaa suuria. Jäämme odottamaan.

Yö on viisain on lähellä kauhua. Jokaisessa 11 novellissa on kulman takana odottamassa pahuus tai väkivalta, tai vähintäänkin tunnelma on pahaenteinen tai omituinen. Poikaporukalle erilaisia leikkejä opettavasta sedästä kertova Varastetut suudelmat on häiritsevintä pitkään aikaan lukemaani proosaa, ja samalla kirjan aivan parasta antia. Tunnelma on käsinkosketeltavan puistattava, vaikka mitään pahaa ei suoraan tapahdukaan. Niminovellin juopoille esiintyvä ennustaja paljastaa kammottavan salaisuuden. Rukouspyyntö tutustuttaa lukijan avioeroa tekevään rikkaaseen (ja ilmeisesti vaarallisen harhaiseen) sekopäähän, jonka assosiaatioketjut ovat vähintään erikoisia.

Hiipivästä painostavuudestaan huolimatta Yö on viisain & Neljä ratsastajaa on mitä mainioin lukukokemus. Kirjallisuuden tehtävä on koetella todellisuuden rajoja ja luoda jotain uutta – jotain yllättävää. En ole aiemmin Yli-Juonikasta lukenut, mutta muusta lukemastani mieleen tuli erityisesti A.S. Byattin Pieni musta kirja. Vaikka kirjat ovat kovin erilaisia, on niiden tunnelmassa ja kerronnan keinoissa jotain sukulaisuutta.

Taitaa mennä minullakin Jaakko Yli-Juonikkaan aiempi tuotanto lukulistalle, sen verran persoonallisen ja vahvan kuvan hän tässä kokoelmassa antaa. Määrätietoisuus ja ammattitaito yhdistyvät vahvaksi kokonaisuudeksi, jota kelpaa vinkata!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...