Juan Tomás Ávila Laurel: Yössä vuori roihuaa

Yössä vuori roihuaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä jos mikä on maahaastekirja. Fabriikki Kustannus palvelee taas maahaastelukijoita tuomalla suomennetun kirjallisuuden kartalle uuden maan: Yössä vuori roihuaa on ensimmäinen suomennettu kirja Päiväntasaajan Guineasta.

Kirjan nimetön kertoja muistelee lapsuuttaan pienellä saarella Atlantilla. Oletettavasti kyse on Annobónista, jossa kirjailija Juan Tomás Ávila Laurel on varttunut, eli hyvin syrjäisestä paikasta on kyse. Saarella eletään hyvin perinteisesti: naiset viljelevät taroa ja maniokkia, miehet kalastavat.

Varsinaista juonta kirjassa ei ole, vaan kirjailija kertoilee eletystä elämästä. Kaikenlaisesta on pulaa ja elämässä on lapsen silmin katseltuna paljon vaikeasti ymmärrettävää. Miksi perheen isoisä istuu vain huoneessaan, eikä viihdy muiden miesten seurassa ja tuo kalaa kotiin?

Kirja kertoo myös koko saarta ravistelleista vastoinkäymisistä. Metsäpalo tekee tuhojaan ja kolera niittää synkkää satoaan saarella. Näillekin tapahtumille löytyy selityksensä ja seurauksensa.

Kovin kevyttä luettavaa Yössä vuori roihuaa ei pienestä sivumäärästään huolimatta ole. Mukava tuttavuus kuitenkin. En suosittelisi kepeän lukemisen ja hyvien juonten ystäville, mutta jos mielit maailmankuvaasi laventaa ja tutustua afrikkalaisen kirjallisuuden eri puoliin, toista Päiväntasaajan Guineasta olevaa kirjaa ei tähän mennessä ole suomennettu.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Luin juuri tämän kirjan. Minua viehätti siinä kertomistapa, joka vastasi suullista tarinankerrontaa. Oli toistoa ja asiasta toiseen hyppimistä ja poikkeamia , joita tarinankertoja pitkään puhuessaan voi tehdä. Muutenkin kiinnostava kuvaus siitä kulttuurista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...