Rebecca James: Ystävä hyvä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pikkusiskon karmea kohtalo on murskannut nuoren Katherinen ja hänen perheensä koko elämän. Tilannetta ovat synkentäneet entisestään median julma repostelu ja perheenjäsenten kaikkinainen  syyllistäminen. Saadakseen etäisyyttä järkyttävistä kokemuksistaan Katherine muuttaa kaupunkia ja nimeä.

Hän asuu tätinsä luota ja aloittaa tauon jälkeen jälleen opiskelut. Uudessa koulussa Katherine alkaa yllättäen saada huomiota suositulta, kauniilta ja hurmaavalta Alicelta. Lyhyessä ajassa tytöistä ja Alicen poikakaverista tulee läheiset ystävät, vaikka Katherine alkuun hieman oudoksuukin, miksi hänestä äkkiä on tullut suosittu. Hän tuntee kuitenkin viimein jotain onnen kaltaista eikä suostu kuuntelemaan sisimpänsä varoituksia.

Kohta kuitenkin Alicen julma, häikäilemätön ja pimeä puoli alkaa hallita. Ystävyys ei olekaan ollut sattumaa ja Alice on saanut hänet mukaan sairaaseen leikkiinsä. Varsinaiset yhteydet Katherinen menneisyyteen paljastuvat kaikessa karmeudessaan ja Alicen lähes psykopaattinen puoli paljastuu. Toisaalta nyt 17-vuotias Katherine saa kokea lopulta tähänastisen elämänsä ehkä onnellisimpia aikoja – toivoa ja elämää on vielä paljon jäljellä!

Kirja on luokiteltu myös nuortenkirjaksi. Hyvin epäröiden suosittelisin tätä ainakaan kovin nuorelle lukijalle, sen verran julmaa ja häikäilemätöntä teksti on, samoin esimerkit eivät ehkä ole parhaasta päästä. Tosin tämä voi toimia myös varoituksena alkoholin liikakäytöstä kovin nuorena, vastuusta ja vapaudesta ja niin edelleen.

Osittain teksti on hieman moralisoivaa ja Katherine tunteekin hirvittävää syyllisyyttä koko ajan sisarensa kohtalosta. Lisäksi tässä käy hyvin ilmi teeskennellyn ystävyyden, ihailun ja esimerkkien voimakas vaikutus herkkiin nuoriin, jotka muutenkin ovat tunteellisia ja ehkä helpostikin johdateltavissa.

Psykologisena jännärinä, hyvin kylmäävänä sellaisena, sekä nuorille että aikuisille tämä kuitenkin toimii erittäin hyvin. Tunnelma on piinaavan kireää, monet pienet asiat saavat lukijan pelkäämään ja ahdistumaankin jo etukäteen. Esikoisteokseksi tämä kantaa hyvin ja jännite säilyy tiiviinä. Toivon siis muillekin erittäin jännittäviä hetkiä, itse vietin yhden hyytävän talvi-illan tämän parissa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Hyvä kirja ja eikä yhtään niin kauhean hyytävä, surullinen vain. Kyllä kirjaa voi nuoretkin lukea, itse olin 13 kun luin kirjan.

  2. Älyttömän hyvä kirja! En ole lukenut ainuttakaan kirjaa muuten kuin pakosta yläasteella. Olen 18 ja tykkäsin tosi paljon. Ei ollut mitenkään pelottava, välillä vain jännitti mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi. Vaikka hyppi ajasta toiseen, pysyin silti hyvin perillä tapahtumista. Suosittelen! 🙂

  3. Ihan paras kirja!!! Itkin lopussa ihan hirveästi… En tuu ikinä unohtaa tota kirjaa<33 SUOSITTELEN!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...