Prosessi

Klaus Lumi Maunuksela: Prosessi

Klaus Maunuksela on mielenkiintoinen kirjoittaja. Hänen esikoisromaaninsa Manuaali oli erikoinen yhdistelmä varsin arkisten asioiden kuvausta – hajonneen puhelimen uusiminen, tulostimen asentaminen, tällaista digiyhteiskunnan hankausta – ja avaruusalusten telakointia vertauskuvana ihmisten väliselle, no, telakoitumiselle. Tyylinkin puolesta Pros... Lue koko vinkki »
Bigmacbeth

Laura Laakso: Bigmacbeth

Laura Laakso on pakannut tähän kirjaan paljon ainesta. Nimestä löytyy jo kaksi viittauspistettä: sieltä löytyy Big Mac -hampurilainen ja Shakespearen Macbeth. Romaani on syönyt myös lasten balettiharrastuksen, Neuvostoliiton lopun ajan tunnelmia 1990-luvun alusta, syömishäiriöitä, kiusaamista ja vallankäyttöä lasten kesken, ongelmallisen äitisuhtee... Lue koko vinkki »
Kultaiset hedelmät

Nathalie Sarraute: Kultaiset hedelmät

Ranskalainen Nathalie Sarraute (1900–1999) opiskeli lakia ja kirjallisuutta Sorbonnessa, mutta kirjailijan ura voitti asianajajan uran – kenties Vichyn hallinnon vuoksi, sillä juutalaisena Sarraute ei voinut työskennellä juristina Vichyn Ranskassa. Sarraute oli kovin ihastunut aikansa nykykirjallisuuteen, kuten Marcel Proustiin ja Virginia Woolfiin... Lue koko vinkki »
Häviäminen

Georges Perec: Häviäminen

Ohhoh! Mitä minä juuri luin? Georges Perecin Häviämisestä puuttuu tyystin kielemme tyypillisin kirjoitusmerkki. Hänen äidinkieltään käytetään Seine-joen penkereillä, eikä teoksen ensimmäiseen versioon ole eksynyt e:n e:tä! Melkoinen temppu, eikö niin? Kyse on kuitenkin sivumäärältään luvun kolme viidennen potenssin reilusti ylittävästä niteestä! Ge... Lue koko vinkki »
Tuhkimoleikkaus

Jenna Viro: Tuhkimoleikkaus

Ensimmäisenä Tuhkimoleikkauksessa pysäyttää kansikuva. Jussi Karjalaisen taiteilema kansi on hätkähdyttävä, kiehtova ja vaatii lähempää tarkastelua, jotta hahmottaa, mitä kaikkea se sisälleen kätkee. Siitä onkin sitten hyvä sukeltaa Jenna Viron esikoisromaanin pariin. Romaani on rakennettu oopperaillan muotoon. Tarina näytellään kuvitteellisen o... Lue koko vinkki »
Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen : romaani, mikäs muu

Eeva Turunen (s. 1983) on monen alan lahjakkuus, arkkitehti ja kirjailija, jonka esikoisteos Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2018. Palkittu esikoinen on vielä lukematta, vaikka nimensä ansiosta onkin mieleen jäänyt. Nyt kun palaan Siltalan syksyn kuvastoon, on päivänse... Lue koko vinkki »
Musta

Maria Matinmikko: Musta

Maria Matinmikon väritrilogian avausosa Valkoinen (ntamo, 2012) sai laittamaan trilogian muutkin osat varaukseen. Seuraava oli tämä Musta (Mahdollisen kirjallisuuden seura, 2013). Onko tämä nyt sitten ylipäänsä runoutta? Kustantajan puolesta tätä kuvaillaan fragmentaariseksi romaaniksi. Ehkä tämän voi kuitenkin proosarunoudeksi laskea, sen verran r... Lue koko vinkki »
Taivaallinen vastaanotto

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto

Loistavan ja täydestä syystä Finlandialla palkitun Akvarelleja Engelin kaupungista -romaaninsa jälkeen Jukka Viikilä joutui avosydänleikkaukseen, josta toipuminen vei kauan. Nyt viisi vuotta esikoisromaanin jälkeen käsissä on Taivaallinen vastaanotto – kokeileva metafiktiivinen romaani siitä, kuinka kirjailija Jan Holm julkaisee sydänleikkauksensa ... Lue koko vinkki »
Okulovulva

Aura Sevón: Okulovulva

Arvelin aikoinaan Aviadorin katalogia selaillessani, että Okulovulva on joko kiehtova tai aivan sietämätön. Nyt on luettu ja vastaus on selvä: vahvasti ollaan kiehtovan puolella. Aura Sevónin nimi oli tuttu ranskankielisen kirjallisuuden kääntäjänä, nyt on aika debytoida kirjailijana. Sevónin esikoisteos Okulovulva aloittaa lukijan hämmentämisen he... Lue koko vinkki »
Kuppinurin

Alain Mabanckou: Kuppinurin

Kuppinurin päätyi lukulistalle maahaasteen vuoksi: Kongon tasavalta puuttui listalta ja tässä se oli tarjolla vieläpä paikallisen kirjailijan toimesta – joskin on todettava, että Alain Mabanckou on professorina UCLA:ssa ja asuu Los Angelesissa, eli edustaako Mabanckou sitten missä määrin kongolaista elämänmenoa on hyvä kysymys, johon ei yksiselitte... Lue koko vinkki »
REC

Marisha Rasi-Koskinen: REC

Jotenkin on yhtä aikaa ilahduttavaa, odotettua ja yllättävää nähdä Goodreadsissa monia viiden tähden arvioita tälle kirjalle. Joku joukkoon eksynyt yhden tähden arviokaan ei varsinaisesti yllätä. Itse päädyin nyt siihen väliin. Lyhyesti: REC on kiehtova kirja, jossa on paljon mielenkiintoista ainesta, mutta lopulta se oli minun makuuni liian raskas... Lue koko vinkki »
Lanny

Max Porter: Lanny

Lanny-pojan perhe on muuttanut pieneen kylään tunnin matkan päähän Lontoon keskustasta. Lannyn isä tekee pitkää päivää kaupungissa, äiti puolestaan on rikosromaania kirjoittava näyttelijä. Lannylle jää paljon aikaa touhuta itsekseen, ja hän saa ystävän ja opettajan vanhasta Hulluna Petenä tunnetusta kuuluisasta kuvataiteilijasta. Seudulla pelotella... Lue koko vinkki »

Jenny Erpenbeck: Päivien loppu

Vuonna 1902 syntyy Itävalta-Unkarissa, jossain nykyisen Puolan alueella, tyttö puolijuutalaiseen perheeseen. Tyttö ei kuitenkaan saa elää edes yksivuotiaaksi, kun kuumetauti vie hänet. Perhe hajoaa, langat vievät kauas pois. Vai vievätkö? Jos äiti olisi ymmärtänyt laittaa lunta vauvan kuumalle rinnalle, vauva olisi päässyt vielä näkemään kaikkea: m... Lue koko vinkki »
Leda

Anu Kaaja: Leda

Antiikin Kreikan mytologiassa Leda oli Spartan kuningatar, jonka Zeus vietteli joutsenen hahmossa. Se saa toimia taustamotiivina Anu Kaajan teokselle, jonka tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun ranskalaisen aatelin maailmaan. Teoksen kertoja on monsieur de F:n tarjoamaan huvilinnaan asettunut aatelishenkilö, joka kirjoittaa kirjeitä tuntemattomalle... Lue koko vinkki »

Petteri Sihvonen: Kolkko

Petteri Sihvosen esikoisromaani Kolkko vie lukijan junamatkalle Siperiaan. Tarina alkaa Helsingistä, jossa Petrus Sihto nousee junaan mukanaan käsikirjoitus, jota hän matkan aikana esittelee potentiaalisille julkaisijoille sekä kanssamatkustajille. Käsikirjoitus kertoo päähenkilön elämästä ja erityisesti siitä, kuinka hän on kuin Hannibal Lecter et... Lue koko vinkki »

Laura Laakso: Mrs. Milkyway

Vaatipa ponnisteluja: ettei pudonnut lentokoneesta! Sen verran kieltä muokaten Laura Laakso lähettää lukijamatkustajansa matkaan ilman kapsäkkejä sun muita lentovarusteita, jottei tavan lukutaitoinen tahdo mukana pysyä. Sepä siinä juuri viehättääkin: Mitä? Mitä kummaa tässä tapahtuu? Mikä maa? Mikä kieli? Mikä kieli! Voi olla myös huutomerkin... Lue koko vinkki »
Lincoln bardossa

George Saunders: Lincoln bardossa

George Saunders on lyhytproosaan erikoistunut kirjailija, jonka opin tuntemaan oivallisesta Sotapuiston perikato -kokoelmasta. Lincoln bardossa on Saundersin esikoisromaani, joskin parinkymmenen vuoden kirjoitustyön tulos. Esikoisteos palkittiin oitis Man Booker -palkinnolla vuonna 2017. Bardo on tiibetiläisen tradition mukaan välitila, tässä ku... Lue koko vinkki »
Elämä. Käyttöohje

Georges Perec: Elämä Käyttöohje

Paljastan nyt salaisuuden: olen joskus ajatellut, että voisin yrittää kirjoittaa kirjan (emmekös me kaikki). Kirjani olisi ollut novellikokoelma, jonka jokaisen novellin nimi olisi ollut nimi yhdessä postiluukussa samassa rappukäytävässä. Jotkin novelleista olisivat ehkä linkittyneet löyhästi yhteen, toiset olisivat olleet täysin irrallisia. En kui... Lue koko vinkki »
Lukijan luomislukko

David Markson: Lukijan luomislukko

Nyt osui kohdalle jotain hyvin hämmentävää. Sain vinkin David Marksonin romaanista Lukijan luomislukko; minut hyvin tunteva henkilö oli varma, että olisin innoissani kirjasta. Romaani täynnä sivistyneitä viittauksia ja alluusioita, mutta oikeastaan vailla suurinta osaa romaanista? Parisataa sivua rivin tai kahden mittaisia katkelmia, sitaat... Lue koko vinkki »