Aura Sevón: Okulovulva

Okulovulva

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Arvelin aikoinaan Aviadorin katalogia selaillessani, että Okulovulva on joko kiehtova tai aivan sietämätön. Nyt on luettu ja vastaus on selvä: vahvasti ollaan kiehtovan puolella. Aura Sevónin nimi oli tuttu ranskankielisen kirjallisuuden kääntäjänä, nyt on aika debytoida kirjailijana. Sevónin esikoisteos Okulovulva aloittaa lukijan hämmentämisen heti nimellään, eikä se siihen jää. Kirja alkaa kuvauksella huvipuistosta, joka päättyy onnettomuuteen maailmanpyörässä.

Siitä sukelletaan sekoitukseen, jossa on monenlaisia aineksia: feminististä kirjallisuusanalyysiä, pornoelokuvien tarkastelua, maskuliinisen automarkkinoinnin maailman parodiointia, tekstarimielipiteitä, historian vähäntunnettujen naisten esittelyä, mitä kaikkea – melkoinen kollaasi tämä on ja täynnä kaikenlaista mielenkiintoista. Lopussa on lähdeluettelokin, jos syvempi perehtyminen aiheisiin kiinnostaa. Teosta on luonnehdittu esseeromaaniksi, mikä onkin kelpo nimitys.

Kirjassa riittää analysoitavaa ja pureskeltavaa. Virkistävää on sen naisnäkökulma, tuntuu että kovin usein tällaista kokeellista ja omituista kirjallisuutta tehdään miesneronäkökulmasta. Tässä on vahvasti naisen katse mukana. Hyvä niin. Okulovulva tarjoaa monipuolisen feministisen tripin kaunokirjallisuuden ja esseiden keinoin. Sille matkalle kannattaa heittäytyä mukaan.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...