Vuosi keskiajan Suomessa

Ilari Aalto: Vuosi keskiajan Suomessa

Maataloustyöt, valo ja pimeys, arki ja juhla. Siinä vuoden ja elämän rytmitys entisaikoina sukupolvesta toiseen. Yksinkertaista elämää verrattuna nykykiireeseen ja hajanaiseen, hajottavaan sykliseen sykkeeseen. Ravinnon saaminen on kaiken toiminnan ytimenä. Silti epävarmuutta ja monenmoista vaaraa tarjolla: sadon onnistumisesta ei koskaa... Lue koko vinkki »
Rukiin viljava historia

Annika Luther: Rukiin viljava historia

Ruisleipä on äänestetty Suomen kansallisruoaksi, ja miksipäs ei – onhan tämä sitkeä kasvi otollinen juuri meidän pohjoisiin olosuhteisiimme. Mutta miten keskiaasialaisesta rikkakasvista tuli Suomen kansallisvilja? Annika Luther perkaa kirjassaan rukiin viljavaa historiaa. Tarinassa on yksi jos toinenkin yllättävä käänne. Luther aloittaa vuosimil... Lue koko vinkki »
Maa kuin veri

Katriina Ranne: Maa kuin veri

1900-luvulla suomalaisia lähti sankoin joukoin maailmalle, monista eri syistä. Osa paremman elämän perään, osa pakoon jotain. Yhdysvaltoihin lähti runsaasti väkeä, mutta myös Etelä-Amerikka houkutteli. Sinne matkustettiin usein ideologisista syistä, erilaisiin onnelasiirtokuntiin. Todellisuus oli sitten usein vähemmän onnellista, eivätkä nämä yhtei... Lue koko vinkki »
Sokeriplantaasin valtiatar

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar

Ensivaikutelma Sokeriplantaasin valtiattaresta ei ollut kummoinen: ensi alkuun tämä vaikutti vähän turhankin viihteelliseltä ja kepeältä. Mitäpä minä seksikohtauksia vastustaisin, mutta kirjan alun lesbo- ja twincest-kohtaukset yllättivät silti. Se puoli kirjasta jäi kuitenkin paljon vähemmälle, kun tarina pääsi varsinaiseen asiaan eli kun kirjan p... Lue koko vinkki »

Dave Goulson: Kimalaisen kyydissä : matka mesipistiäisten maailmaan

Mesipistiäiset ovat varsin vaikuttava hyönteisten ryhmä. Niihin kuuluu noin 25 000 lajia, mukaan lukien kaikkien tuntema tarha- eli kesymehiläinen. Ne pölyttävät lähes kaikki syötäväksi kelpaavat hedelmät ja vihannekset ja myös monia karjan tarvitsemia rehukasveja, kuten apilan ja sinimailaisen. Siten tämä hyönteisryhmä on ihmisten ruoantuotannolle... Lue koko vinkki »

Mauri Leivo: Kylän linnut

Kylän linnut esittelee sanoin ja mukavan monipuolisin kuvin peltoympäristön tavallisia ja harvinaisempia lajeja, mutta myös maalaismaisemia, maanviljelyä ja vuodenkierron merkitystä. Samalla se kertoo muutoksista niin lajistossa, maisemassa kuin elintavoissa, vaikka ei edes yritä olla tyyliltään tietokirjamainen. Mauri Leivo kirjoittaa avoimesti... Lue koko vinkki »
Ihmiskunnan syötävä historia

Tom Standage: Ihmiskunnan syötävä historia

Ruoka on aina ollut tärkeää ihmisille ja tämä Tom Standagen kirja käsittelee historian käännekohtia ruoan näkökulmasta. Maanviljelykseen siirtyminen, ruoan merkitys imperiumien nousussa, maustekauppa, ruoan merkitys sodankäynnille, vihreä vallankumous ja niin edelleen. Mutta minkä vuoksi ihmisistä tuli maanviljelijöitä? Sitä on pidetty yhtenä ih... Lue koko vinkki »

Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet

Marokkolainen Rashid on köyhä ja toivoton. Hänellä on vaimo ja lapsi elätettävänään, eikä kotikaupungissa ole töitä. Hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä etsimään onneaan laittomana siirtotyöläisenä Euroopasta, tarkemmin sanoen andalusialaisilta vihannesfarmeilta. Paperittoman siirtolaisen elämä on ankaraa — käytännössä Rashid elää kumppane... Lue koko vinkki »
Kansi: Täyttymysten kesä

Barbara Kingsolver: Täyttymysten kesä

Kuvittele hetken mielessäsi, millainen olisi biologin kirjoittama rakkausromaani. Sellainen Täyttymysten kesä on. Kirja on täynnä ääniä, tuoksuja, viestejä, lämpöä, kesää — mikrotason kiihkeää, lisääntymishakuista elämää, jota hyönteiset, linnut ja pikkunisäkkäät elävät ympärillämme meidän välttämättä edes huomaamatta. Kingsolver saa luontokuvau... Lue koko vinkki »