Tom Standage: Ihmiskunnan syötävä historia

Ihmiskunnan syötävä historia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ruoka on aina ollut tärkeää ihmisille ja tämä Tom Standagen kirja käsittelee historian käännekohtia ruoan näkökulmasta. Maanviljelykseen siirtyminen, ruoan merkitys imperiumien nousussa, maustekauppa, ruoan merkitys sodankäynnille, vihreä vallankumous ja niin edelleen.

Mutta minkä vuoksi ihmisistä tuli maanviljelijöitä? Sitä on pidetty yhtenä ihmiskunnan historian suurimmista virheistä ja tässäkin kirjassa todetaan, miten metsästäjä-keräilijöiden tarvitsi käyttää ruoanhankintaan paljon vähemmän aikaa ja vaivaa kuin maanviljelijöiden, ja ruokakin oli monipuolisempaa.

Mutta metsästäjä-keräilijät eivät voineet lisääntyä yhtä vinhasti kuin maanviljelijät ja kun ihminen jalosti maissista, riisistä ja vehnästä itselleen syötävää –  näissä perusviljoissa ei ole mitään luonnollista, eikä ole ollut vuosituhansiin, ne ovat täysin ihmisen luomuksia – samalla tuli mahdolliseksi hallitsijaluokka, joka ruoan ylijäämällä keräsi valtaa itselleen. Syntyivät ihmiskunnan ensimmäiset imperiumit, täysin ruoan voimalla.

Toisaalta kirja kertoo myös siitä, miten imperiumit hajoavat ruoan voimasta. Neuvostoliiton kaatuminen johtui osin ruokatuotannosta, eikä Stalinin ja Maon epäonnistuneille pyrkimyksille modernisoida Neuvostoliiton ja Kiinan maataloutta juuri armoa anneta.

Ihmiskunnan syötävä historia on kevyttä luettavaa, mutta kyllä tästä paljon uutta ja yllättävääkin oppii, etenkin jos on tutustunut aiheeseen vain pintapuolisesti aikaisemmin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...