Tom Standage: Ihmiskunnan syötävä historia

Osta kirja itsellesi

Osta e-kirjana

Elisa Kirja

Osta käytettynä

Ruoka on aina ollut tärkeää ihmisille ja tämä Tom Standagen kirja käsittelee historian käännekohtia ruoan näkökulmasta. Maanviljelykseen siirtyminen, ruoan merkitys imperiumien nousussa, maustekauppa, ruoan merkitys sodankäynnille, vihreä vallankumous ja niin edelleen.

Mutta minkä vuoksi ihmisistä tuli maanviljelijöitä? Sitä on pidetty yhtenä ihmiskunnan historian suurimmista virheistä ja tässäkin kirjassa todetaan, miten metsästäjä-keräilijöiden tarvitsi käyttää ruoanhankintaan paljon vähemmän aikaa ja vaivaa kuin maanviljelijöiden, ja ruokakin oli monipuolisempaa.

Mutta metsästäjä-keräilijät eivät voineet lisääntyä yhtä vinhasti kuin maanviljelijät ja kun ihminen jalosti maissista, riisistä ja vehnästä itselleen syötävää –  näissä perusviljoissa ei ole mitään luonnollista, eikä ole ollut vuosituhansiin, ne ovat täysin ihmisen luomuksia – samalla tuli mahdolliseksi hallitsijaluokka, joka ruoan ylijäämällä keräsi valtaa itselleen. Syntyivät ihmiskunnan ensimmäiset imperiumit, täysin ruoan voimalla.

Toisaalta kirja kertoo myös siitä, miten imperiumit hajoavat ruoan voimasta. Neuvostoliiton kaatuminen johtui osin ruokatuotannosta, eikä Stalinin ja Maon epäonnistuneille pyrkimyksille modernisoida Neuvostoliiton ja Kiinan maataloutta juuri armoa anneta.

Ihmiskunnan syötävä historia on kevyttä luettavaa, mutta kyllä tästä paljon uutta ja yllättävääkin oppii, etenkin jos on tutustunut aiheeseen vain pintapuolisesti aikaisemmin.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

6 kommenttia

  1. Tuollaista näkökulmaa ei ole tullutkaan historiaan ajateltua. Ilmaa kun ei tarvitse erikseen hankkia, niin varmasti ruoka on ollut ihmisen taipaleen alussa merkittävin suuntaaja.

  2. Kiehtova aihe, tämä täytyy lukea. ”…kevyttä luettavaa…” kirjoitti Mikko. Toivottavasti se ei tarkoita heppoisesti kirjoitettua vaan helposti luettavaa. Ei ole kiva lukea tietokirjaa, jossa kirjoittajan asenteellisuus ylittää asiantuntemuksen.

  3. Helposti luettavaa, tosiaan, sisältö on kyllä ihan asiallista kevyttietokirjallisuutta.

  4. Kuulostaa mielenkiintoiselta, lukulistalle tämäkin.

  5. Mielenkiintoinen kirja! Ei ole todellakaan tullut ajateltua ruokaa tuolta kantilta.

  6. Olen nyt tutustunut lääkäri Antti Heikkilän vähähiilihydraatti-kirjoihin. Tämä teos ”Ihmiskunnan syötävä historia” liittyy Heikkilän kirjoihin. Jospa arpaonni suosisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *